Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

OSN: Putin v princípe súhlasil s evakuáciou z mariupolského Azovstaľu

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) sa rozpráva s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom počas ich stretnutia v Kremli v Moskve 26. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Po stretnutí generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa so šéfom Kremľa v Moskve.

Moskva 26. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin "v princípe súhlasil" so zapojením Organizácie spojených národov (OSN) a Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) do evakuácie civilistov z oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Po stretnutí generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa so šéfom Kremľa v Moskve o tom informovali agentúra Reuters aj televízia CNN. Obe sa odvolali na vyhlásenie Guterresovho hovorcu.

"Generálny tajomník zopakoval postoj OSN k Ukrajine a s (Vladimirom Putinom) prerokoval návrhy na humanitárnu pomoc a evakuáciu civilistov z konfliktných zón, najmä v súvislosti so situáciou v Mariupole," uviedol vo vyhlásení hovorca Stéphane Dujarric.

"(Ruský) prezident v princípe súhlasil so zapojením OSN a MVČK do evakuácie civilistov z oceliarní Azovstaľ v Mariupole," dodal hovorca a spresnil, že o tejto téme bude s ruským ministerstvom obrany ďalej diskutovať Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).