Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN: Ruská invázia môže vyhnať z Ukrajiny štyri milióny ľudí

Ľudia, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom zo susednej Ukrajiny, vystupujú z vlaku na železničnej stanici v poľskom meste Przemyšl v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Úrad tvrdí, že Ukrajincom hľadajúcim únik je pripravený poskytnúť pomoc.

Ženeva 25. februára (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) sa pripravuje až na štyri milióny utečencov z Ukrajiny v prípade, ak bude ruská vojenská agresia proti tejto krajine naďalej eskalovať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Do susedných krajín - Poľska, Slovenska, Maďarska, Moldavska, Rumunska, ale aj Ruska - od štvrtkového rána už prešli cez hranice tisíce ľudí, uviedla v piatok v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Úrad tvrdí, že Ukrajincom hľadajúcim únik je pripravený poskytnúť pomoc.

Svoju prítomnosť v susedných krajinách Moldavsku, Rumunsku, Poľsku a Maďarsku - a aj v Slovinsku - posilňuje i Detský fond OSN (UNICEF). Pozdĺž únikových trás majú byť zriadené prístrešky pre ženy a deti, informovala DPA.

Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) oznámil, že od začiatku ruskej invázie na územie Ukrajiny dostal správy o 25 zabitých a 102 zranených civilistoch.

Prevažnú väčšina týchto prípadov hlásili z oblastí, ktoré sú ovládané ukrajinskou vládou, uviedla hovorkyňa UNHCR. Predpokladá sa však, že skutočná bilancia je oveľa vyššia. Ukrajina má takmer 42 miliónov obyvateľov.

Otec bozkáva svoju dcéru na železničnej stanici, ktorá sa zmenila na ubytovacie stredisko v poľskom meste Przemyšl, nachádzajúce sa 12 km od hraníc s Ukrajinou vo štvrtok 24. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov podľa DPA vyhlásil, že "nikto sa nechystá okupovať Ukrajinu", hoci ruské sily postupujú na ukrajinskú metropolu Kyjev.

Lavrov, kopírujúc extrémnu rétoriku ruského prezidenta Vladimira Putina, tvrdí, že účelom útoku Ruska na Ukrajinu je "demilitarizácia a denacifikácia".

"Máme záujem o to, aby bol ukrajinský ľud nezávislý a mal vládu, ktorá zastupuje celú jeho rozmanitosť,"
povedal v piatok šéf ruskej diplomacie. Po obnovení "demokratického poriadku" by podľa neho situácia umožnila opätovné rokovania.

Občania Ukrajiny oddychujú na železničnej stanici, ktorá sa zmenila na ubytovacie stredisko v poľskom meste Przemyšl, nachádzajúce sa 12 km od hraníc s Ukrajinou vo štvrtok 24. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Európska únia, USA a ďalšie mocnosti tvrdia, že Moskva prišla o všetku dôveryhodnosť po tom, ako celé mesiace vyhlasovala, že nehodlá vtrhnúť na Ukrajinu, a nakoniec tak spravila.

Rusko vo štvrtok v skorých ranných hodinách začalo pozemnú, vzdušnú a námornú inváziu na Ukrajinu, ktorá je najväčším útokom na európsky štát od druhej svetovej vojny.