Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN sa obáva náboženského násilia, ktoré môže rozbiť Etiópiu

Na snímke vojaci etiópskej vlády, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Griffiths, podtajomník Organizácie Spojených národov pre humanitárne záležitosti, uviedol, že konflikt v Etiópii zrejme vyvolal jednu z najhorších humanitárnych kríz vo svete.

Ženeva 2. decembra (TASR) - V prípade, že sa konflikt v Etiópii rozšíri aj do hlavného mesta Addis Abeba, hrozí krajine náboženské násilie a chaotický exodus v štýle evakuácií z letiska v afganskej metropole Kábul, upozornil vo štvrtok hlavný predstaviteľ OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci Martin Griffiths. Informovala o tom agentúra AFP.

Griffiths v rozhovore pre AFP vyjadril hlboké znepokojenie v súvislosti so stabilitou v Etiópii, východoafrickej krajine so 115 miliónmi obyvateľov a zloženej z viac než 80 rôznych etnických skupín.

Griffiths, podtajomník Organizácie Spojených národov pre humanitárne záležitosti, zároveň uviedol, že konflikt v Etiópii zrejme vyvolal jednu z najhorších humanitárnych kríz vo svete.

Boje v etiópskej metropole Addis Abeba a narastajúce spoločenské násilie by mohli "exponenciálne" zhoršiť situáciu, upozornil.

"Z humanitárneho hľadiska si myslím, že najhoršie (bude), ak dôjde k bitke o Addis Abebu alebo k nepokojom v jej okolí, čo povedie k zvýšenému násiliu v spoločnosti v celej krajine," povedal Griffiths. V tom prípade by sme podľa neho boli svedkami "rozbitia" štruktúry Etiópie, cituje AFP.

Ľudia prechádzajú cez vrak po náletoch na muničné sklady vzbúrencov v etiópskom meste Mekele, foto z archívu.
Foto: TASR / AP


Chaos plynúci z takejto situácie by bol oveľa horší než to, čo sa v krajine stalo za uplynulých 13 mesiacov, dodal Griffiths.

Od vypuknutia etiópskeho konfliktu v novembri 2020 zahynuli podľa odhadov OSN tisíce ľudí. Konflikt si vyžiadal aj zhruba dva milióny vysídlených a státisíce ľudí sú nútené žiť v podmienkach blížiacich sa k hladomoru.