Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

OSN: Samovražedný útok na študovňu v Kábule má najmenej 35 obetí

Bojovníci Talibanu strážia v Kábule v Afganistane pred študovňou, na ktorú zaútočil samovražedný atentátnik v piatok 30. septembra 2022. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nik neprihlásil. Ide o ďalšiu zo série násilností, odkedy sa v Afganistane pred niečo vyše rokom opätovne chopilo moci radikálne hnutie Taliban, pripomína AP.

Kábul 1. októbra (TASR) - Na najmenej 35 stúpol počet obetí piatkového samovražedného atentátu na súkromné vzdelávacie centrum v afganskom hlavnom meste Kábul, uviedla v sobotu Misia Organizácie Spojených národov v Afganistane. Informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Samovražedný útočník sa v piatok odpálil pri študovni, kde sa stovky študentov a študentiek pripravovali na prijímacie skúšky na univerzitu. K explózii došlo v západnej štvrti Kábulu, väčšinovo obývanej šiitskými Hazármi. Táto menšinová komunita je v krajine historicky utláčanou skupinou a v uplynulých rokoch sa stala terčom najbrutálnejších atentátov v Afganistane, píše AFP.

Misia OSN v Afganistane vo vyhlásení uviedla, že počet obetí najnovšieho útoku stúpol na najmenej 35 a ďalších 82 ľudí utrpelo zranenia. Polícia v Kábule hovorila doposiaľ o 20 mŕtvych a 27 zranených. Podľa výpovedí očitých svedkov boli medzi obeťami najmä dievčatá.

K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nik neprihlásil. Ide o ďalšiu zo série násilností, odkedy sa v Afganistane pred niečo vyše rokom opätovne chopilo moci radikálne hnutie Taliban, pripomína AP.

Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) — popredný rival Talibanu — predtým v krajine útočil na mešity a pútnikov, pričom cieľom týchto atentátov bola predovšetkým šiitská komunita.

Taliban po prevzatí moci v krajine uzatvoril školy pre afganské dievčatá od siedmeho ročníka. Súkromné pedagogické zariadenia však ponúkajú starším dievčatám možnosť pokračovať vo vzdelávaní.