Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN schválila predĺženie misie v Južnom Sudáne o ďalší rok

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Za predĺženie mandátu misie známej ako UNMISS do 15. marca 2024 hlasovalo 13 z 15 členov BR OSN. Čína a Rusko sa hlasovania zdržali, uviedla agentúra AFP.

New York 16. marca (TASR) - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v stredu odhlasovala predĺženie svojej misie v Južnom Sudáne - najmladšom štáte sveta, ktorý sa snaží o udržanie krehkého mieru, ale naďalej ho sužujú povojnové násilnosti. Za predĺženie mandátu misie známej ako UNMISS do 15. marca 2024 hlasovalo 13 z 15 členov BR OSN. Čína a Rusko sa hlasovania zdržali, uviedla agentúra AFP.

UNMISS, jedna z najdrahších operácií svetovej organizácie s ročným rozpočtom 1,2 miliardy dolárov, podľa vyhlásenia OSN "zachová svoje sily s maximálnym počtom 17.000 vojakov a 2101 policajtov".

Prijatá rezolúcia umožňuje misii UNMISS plniť úlohy v štyroch kľúčových oblastiach: ochrana civilného obyvateľstva, zlepšenie podmienok na poskytovanie humanitárnej pomoci, podpora realizácie mierového procesu a monitorovanie a podávanie správ o porušovaní medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv.

V roku 2018 - po skončení päť rokov trvajúcej občianskej vojny, ktorá si vyžiadala najmenej 380.000 obetí, - prezident Salva Kiir a jeho rival Riek Machar vytvorili prechodnú vládu a dohodli sa na spojení síl v jednej armáde s cieľom chrániť obyvateľstvo postihnuté konfliktami a klimatickými katastrofami.

V tejto krajine bohatej na ropu, kde väčšina ľudí žije pod hranicou chudoby, však naďalej dochádza k ozbrojeným násilnostiam.

Šéf misie UNMISS Nicholas Haysom minulý týždeň priznal, že stále pretrvávajú konflikty, ktoré "majú čoraz častejšie etnický alebo kmeňový rozmer". Aj Spojené štáty pred časom vyhlásili, že sú "vážne znepokojené" nárastom násilia voči civilistom v Južnom Sudáne, dodala AFP.