Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN Taliban a bezpečnostné zložky obvinila z útokov na zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrady v nedeľu oznámili, že počas posledného týždňa si útoky hnutia Taliban vyžiadali 42 úmrtí a 105 osôb utrpelo zranenia.

Kábul 21. júna (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) v nedeľu extrémistické hnutie Taliban a afganské bezpečnostné zložky obvinila z uskutočňovania "zámerných" útokov proti zdravotníckym pracovníkom a zariadeniam v období, keď Afganistan zápasí s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

Asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA) podľa svojich vyjadrení v období od 11. marca do 23. mája tohto roka zaznamenala 12 takýchto prejavov násilia namierených voči zdravotníckym zariadeniam a pracovníkom.

"V období, keď bola potrebná urýchlená humanitárna pomoc na ochranu každého života v Afganistane, sa Taliban a afganské národné bezpečnostné sily (ANSF) dopustili zámerných násilných činov, ktoré marili prevádzku zdravotníctva," povedala šéfka UNAMA Deborah Lyonsová.

Osem útokov je pripisovaných hnutiu Taliban. Afganské bezpečnostné zložky sú podľa AFP zodpovedné za tri útoky. K zodpovednosti za útok na nemocnicu v meste Kábul z 12. mája sa nik neprihlásil.

Úrady v nedeľu oznámili, že počas posledného týždňa si útoky hnutia Taliban vyžiadali 42 úmrtí a 105 osôb utrpelo zranenia.

Útok na pôrodnicu nemocnice v Kábule si 12. mája vyžiadal životy 25 osôb vrátane 16 matiek, uvádza AFP s odvolaním sa na organizáciu Lekári bez hraníc (MSF).

V Afganistane zatiaľ potvrdili 28.833 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 581 úmrtí v spojitosti s chorobou COVID-19. Túto chorobu vyvoláva nový koronavírus.