Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

OSN: Taliban by sa mal ohľadom práv žien inšpirovať inými krajinami

Na archívnej snímke z 25. novembra 2021 afganské dievča vyzerá zo strednej dievčenskej školy v meste Herát na severozápade Afganistanu. Foto: TASR/AP

Keď sa Taliban v Afganistane v auguste 2021 chopil moci, jeho predstavitelia prisľúbili, že budú uplatňovať miernejšiu formu prísnych nariadení charakteristických pre talibanský režim

Ženeva 1. júla (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v piatok vyzvala Taliban, aby sa v dodržiavaní ľudských práv inšpiroval inými moslimskými krajinami a ukončil tak "systematické utláčanie" afganských žien. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Bacheletová vo svojom príhovore na Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve odsúdila "zúfalú situáciu", v ktorej sa nachádzajú afganské ženy a dievčatá. Uviedla, že odkedy vlani Taliban prevzal vládu nad Afganistanom, tamojšie ženy a dievčatá "prežívajú najdrastickejšie obmedzenie svojich práv za posledné desaťročia". Dodala, že ich budúcnosť bude ešte horšia, ak sa veci rýchlo nezmenia.

Najvyšší vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda v piatok počas prejavu na zasadnutí rady afganských náboženských predstaviteľov a iných dôležitých osobností vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby prestalo hovoriť jeho hnutiu, ako má viesť Afganistan. Zároveň trval na tom, že islamský právny systém šaría je jediný správny model pre úspešný islamský štát.

Bacheletová však uviedla, že dodržiavanie práva šaría a zároveň aj práv žien a dievčat sa navzájom nevylučujú. Talibanských predstaviteľov vyzvala, aby sa inšpirovali spôsobom dodržiavania práv žien v iných moslimských krajinách tak, ako to zaručujú medzinárodné právne predpisy.

Keď sa Taliban v Afganistane v auguste 2021 chopil moci, jeho predstavitelia prisľúbili, že budú uplatňovať miernejšiu formu prísnych nariadení charakteristických pre talibanský režim. Zaviazali sa aj k dodržiavaniu ľudských práv a práv žien, pokiaľ budú v súlade s islamskými právnymi predpismi.

Taliban však namiesto toho zaviedol prísne pravidlá, ktoré obmedzujú najmä práva dievčat a žien – nemajú prístup k vyššiemu vzdelaniu, na verejnosti sa musia zahaľovať celotelovou burkou a nesmú opustiť príbytok bez sprievodu mužského príbuzného.