Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN: Ťarchu vojny na Ukrajine nesie najmä civilné obyvateľstvo

Na archívnej snímke zo 6. apríla 2022 plače žena stojaca pri bráne svojho domu v dedine Andriivka na Ukrajine, ktorá je ťažko postihnutá bojmi medzi ruskými a ukrajinskými silami. Foto: TASR/AP

OSN tiež uviedla, že na Ukrajine doteraz zaznamenala 202 zničených alebo poškodených zdravotníckych zariadení a 272 škôl.

Kyjev 29. júna (TASR) - Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v stredu zverejnil správu, v ktorej popísal prípady násilia a možných vojnových zločinov páchaných ruskými vojakmi na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Podľa šéfky komisie OSN pre ľudské práva na Ukrajine Matildy Bognerovej Ruská federácia vedením vojny proti Ukrajine porušuje medzinárodné právo, pričom "ťarchu tohto konfliktu nesie najmä civilné obyvateľstvo".

Bognerová pripomenula aprílový ruský raketový útok na železničnú stanicu v ukrajinskom meste Kramatorsk, pri ktorom prišlo o život 60 ľudí a ďalších 111 utrpelo zranenia. Obvinila tiež ruské sily, že útočia na husto obývané oblasti ťažkým delostrelectvom a podnikajú na ne aj vzdušné údery.

V správe sa okrem iného píše, že "existujú opodstatnené obavy, že ruské jednotky (a v menšej miere aj ukrajinskí vojaci) nasadili v niektorých lokalitách kazetové bomby". Munícia tohto druhu obsahuje väčšie množstvo menších bômb znásobujúcich ničivý účinok útoku, ktoré sa rozptýlia v širšom okolí.

OSN tiež uviedla, že na Ukrajine doteraz zaznamenala 202 zničených alebo poškodených zdravotníckych zariadení a 272 škôl. Bognerová však upozornila, že ich skutočný počet môže byť omnoho vyšší. To podľa nej platí aj pri oficiálnych štatistikách úmrtí civilistov, ktoré hovoria o približne 10.000 obetiach vrátane stoviek detí.

Podľa správy OSN ruské jednotky vo februári a marci protizákonne vraždili civilistov vo viac ako 30 ukrajinských lokalitách vrátane Kyjeva, Súm a Černihivu. OSN nateraz vyšetruje aj 28 prípadov sexuálneho násilia vrátane hromadného znásilnenia.