Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

OSN: Tunisko musí obnoviť činnosť Najvyššej súdnej rady

Na archívnej snímke tuniský prezident Kajs Saíd. Foto: TASR/AP

Tuniský prezident rozpustil tento nezávislý dozorný orgán niekoľko mesiacov po odvolaní vlády tejto severoafrickej krajiny, pričom samotný Saíd tak nadobudol rozsiahle právomoci.

Tunis 8. februára (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová a západní veľvyslanci v Tunisku vyzvali v utorok tamojšieho prezidenta Kajsa Saída na obnovenie činnosti Najvyššej súdnej rady s tým, že jej rozpustenie ohrozuje vládu zákona v krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Tuniský prezident rozpustil tento nezávislý dozorný orgán v nedeľu niekoľko mesiacov po odvolaní vlády tejto severoafrickej krajiny, pričom samotný Saíd tak nadobudol rozsiahle právomoci.

"Bol to veľký krok nesprávnym smerom," povedala Bacheletová s tým, že ide o "jasné porušenie záväzkov Tuniska na základe medzinárodných ľudských práv".

Veľvyslanci krajín G7 a Európskej únie v Tunisku tiež uviedli, že sú "hlboko znepokojení vyhlásením o zámere jednomyseľne rozpustiť (Najvyššiu súdnu radu), ktorej misia je zabezpečiť fungovanie justičného systému a rešpektovanie jeho nezávislosti," cituje AFP.

"Transparentné, nezávislé a efektívne súdnictvo a rozdelenie právomocí sú nevyhnutné pre fungovanie demokracie, ktorá slúži ľuďom," uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení.

Saíd obvinil radu z korupcie a zdržovania politicky citlivých prípadov vrátane vyšetrovania vrážd opozičných politikov z roku 2013. Rada, ktorá vznikla v roku 2016, bola okrem iného zodpovedná aj za vymenovávanie sudcov, pripomína AFP.

Vláda prezidenta Saída sa podľa pozorovateľov snaží obmedziť vplyv umiernenej islamskej strany an-Nahda v krajine, vysvetľuje AFP. Táto strana patrí od zosadenia autoritárskeho prezidenta Zína Ábidína bin Alího v roku 2011 medzi najväčšie a najvplyvnejšie strany v Tunisku.

Saíd si začal 25. júla 2021 posilňovať vlastné právomoci, keď odvolal predsedu vlády a pozastavil činnosť parlamentu, čo strana an-Nahda a viaceré opozičné politické subjekty označili za prevrat. Prezident odvtedy vládne prostredníctvom dekrétov.