Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN upozorňuje na nárast produkcie ópia a metamfetamínu v Afganistane

Na archívnej snímke z 10. mája 2013 afganskí muži počas zberu na makovom poli v Džalalabade. Foto: TASR/AP

Afganistan sa na celosvetovej produkcii ópia v roku 2020 podieľal približne 85 percentami a ekonomika tejto krajiny je už dlho závislá od predaja tejto drogy.

Viedeň 17. novembra (TASR) - Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) v utorok informoval, že Afganistan v roku 2021 vyprodukoval 6800 ton ópia, čo v porovnaním s rokom 2020 predstavuje nárast o osem percent.

Agentúra DPA v tejto súvislosti poznamenala, že z tejto rastúcej produkcie bude profitovať radikálne islamistické hnutie Taliban, ktoré v polovici augusta prevzalo moc nad celým Afganistanom.

Keď Taliban ovládol krajinu, ktorá je najväčším svetovým producentom ópia, neistota okolo obchodu s ním vzrástla, čo len zvýšilo ceny tejto drogy.

V správe UNODC sa uvádza, že rastúca chudoba a neistota týkajúca sa dostupnosti potravín vo vojnou zničenom Afganistane vedie k posilneniu stimulov na pestovanie ópia.

"Úroda ópia v roku 2022 bude založená na rozhodnutiach, ktoré farmári urobia v novembri 2021, keď začnú siať mak," upozorňuje sa v správe.

Afganistan sa na celosvetovej produkcii ópia v roku 2020 podieľal približne 85 percentami a ekonomika tejto krajiny je už dlho závislá od predaja tejto drogy. Vlani príjem z opiátov predstavoval približne 1,8 až 2,7 miliardy dolárov.

Počas dvoch desaťročí vojenského nasadenia v Afganistane neboli Spojené štáty a ich spojenci schopní skoncovať s nelegálnou výrobou ópia.

UNODC vo svojej správe upozorňuje i na to, že v posledných rokoch v Afganistane prudko vzrástla aj výroba metamfetamínu (pervitínu).

"Vysoký regionálny a globálny dopyt po metamfetamíne spolu s presýteným trhom s opiátmi by mohli podporiť ďalší rozvoj výroby metamfetamínu a iných syntetických drog," uvádza sa v správe.

UNODC v dokumente apeluje, že medzinárodné spoločenstvo musí "naliehavo" poskytnúť pomoc ľudu Afganistanu, čím "podporí udržateľné znižovanie pestovania a výroby nelegálnych drog a dopytu po nich".