Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN: V Tigraji zahynulo počas náletov v januári už vyše 100 civilistov

Na archívnej snímke z 8. mája 2021 etiópski vojaci sediaci v zadnej časti nákladného auta jazdia po ceste neďaleko Aguly, zväzovom štáte Tigraj na severe Etiópie. Foto: TASR/AP

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vyzval etiópskych predstaviteľov, aby zabezpečili ochranu civilistov.

Ženeva 14. januára (TASR) - Najmenej 108 civilistov zahynulo od začiatku roka počas série vzdušných útokov vo vojnou zmietanom regióne Tigraj na severe Etiópie, uviedla v piatok Organizácia Spojených národov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sme znepokojení mnohými hlboko znepokojivými správami, ktoré neustále dostávame o civilných obetiach a ničení civilných objektov, čo je výsledkom leteckých útokov v etiópskom regióne Tigraj. Od začiatku roka bolo údajne zabitých až 108 civilistov a ďalších 75 utrpelo zranenia ako výsledok náletov, ktoré majú uskutočňovať etiópske vzdušné sily," uviedla reportérom v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Liz Throssellová.

OSN tiež upozornila na hroziacu obrovskú humanitárnu katastrofu v regióne, kde hrozí úplné zastavenie operácií zameraných na distribúciu potravín, píše AFP.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vyzval etiópskych predstaviteľov, aby zabezpečili ochranu civilistov s tým, že neprimerané útoky zasahujúce nevojenské ciele môžu prerásť do vojnových zločinov.

Boje v Tigraji vypukli v novembri 2020 po tom, čo tam premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli regionálnu vládu vedenú Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF). Abiy, laureát Nobelovej ceny mieru za rok 2019, tento krok odôvodnil ako reakciu vedenia krajiny na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.

Boje podľa odhadov OSN vyhnali z domovov viac ako dva milióny ľudí a státisíce obyvateľov sa ocitli v životných podmienkach podobných hladomoru.