Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN v Líbyi tento rok zaznamenalo 17 útokov na zdravotnícke zariadenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Líbyu sužuje chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

Tripolis 15. mája (TASR) - Podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL) zaznamenala od začiatku tohto roku 17 útokov na zdravotnícke zariadenia, informovala v piatok agentúra AFP.

UNSMIL vo štvrtkovom príspevku na Twitteri dodala, že jeden z útokov zasiahol vo štvrtok centrálnu nemocnicu v Tripolise.

Líbya má dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise s podporou OSN a druhú v meste Tobruk na východe, za ktorou stojí veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar. Ten sa od apríla 2019 sa snaží dobyť Tripolis.

Hovorca medzinárodne uznanej vlády národnej jednoty (GNA) Lamín Hášimí vo štvrtok uviedol, že "bombardovanie niektorých častí Tripolisu čiastočne poškodilo aj centrálnu nemocnicu, najmä budovy určené pre prenosné choroby a dermatológiu".

Vedenie UNSMIL v stanovisku odsúdilo "všetky útoky, ktoré ohrozujú civilistov alebo bránia ľuďom v prístupe k zdravotníckym službám".

"Prebiehajúci konflikt a bombardovanie, ktoré pokračuje napriek výzvam na prímerie, dramaticky ovplyvnilo krehký zdravotnícky systém a zdravotnícke služby, ktoré majú obmedzený počet zdrojov a čelia nedostatku základného vybavenia a liekov," dodáva UNSMIL v stanovisku, ktoré v piatok dostala AFP.

Líbyu sužuje chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín, ktoré podporujú rôzne štáty.

Útoky na civilistov a civilnú infraštruktúru sú v Tripolise od začiatku Haftarovej ofenzívy bežné, v uplynulých týždňoch sa však zhoršili. Tento mesiac pri nich zomrelo najmenej 19 ľudí, z toho 17 civilistov, ďalších 66 utrpelo zranenia.

Tripolis takisto trpí výpadkami elektriny. V stredu elektrina v hlavnom meste Líbye vypadla na 36 hodín.