Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN: V marci sa rozhodne o Karadžičovom odvolaní

Radovan Karadžič, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Karadžiča uznali za vinného v desiatich bodoch obžaloby vrátane genocídy súvisiacej so srebrenickým masakrom z roku 1995, najväčším zločinom na európskej pôde od druhej svetovej vojny.

Haag 22. februára (TASR) - Sudcovia OSN v marci rozhodnú o odvolaní usvedčeného vojnového zločinca Radovana Karadžiča, odsúdeného na 40 rokov za jeho úlohu v bosnianskej vojne, ktorá zúrila v 90. rokoch.

"Odvolacia komora stanovila oznámenie rozhodnutia o odvolaní sa v prípade Radovana Karadžiča na stredu 20. marca," oznámil Mechanizmus pre medzinárodné trestné tribunály (IRMCT), z ktorého vyhlásenia v piatok citovala tlačová agentúra AFP.

Karadžiča odsúdili na 40 rokov za mrežami v marci 2016 za jeho úlohu pri krviprelievaní počas bosnianskej vojny, ktorá si vyžiadala 100.000 mŕtvych a vyše dvoch miliónov ľudí bez domova. Vojna bola súčasťou etnických konfliktov, ktoré vypukli na pozadí rozpadu bývalej Juhoslávie.

Karadžiča uznali za vinného v desiatich bodoch obžaloby vrátane genocídy súvisiacej so srebrenickým masakrom z roku 1995, najväčším zločinom na európskej pôde od druhej svetovej vojny. Povraždených vtedy bolo približne 8000 bosnianskych Moslimov - mužov a chlapcov -, ktorých telá sa našli v masových hroboch.

Karadžiča (73) obvinili tiež zo zosnovania 44 mesiacov trvajúceho obliehania Sarajeva, počas ktorého prišlo o život pri ostreľovaní zhruba 10.000 ľudí.

Kedysi najmocnejší bosnianskosrbský líder sa stal najvyššie postavenou osobou, ktorú odsúdil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) po tom, ako bývalý srbský prezident Slobodan Miloševič zomrel počas procesu.

Karadžič odmietol, že stál za etnickými čistkami a vraždami v polovici 90. rokov. "Nikdy sme nemali nič proti Moslimom, považovali sme ich za Srbov s moslimským vierovyznaním. Srbi, Moslimovia, Chorváti - sme jeden národ s jednou identitou," vyhlásil Karadžič pred sudcami.

Prokuratúra však trvá na tom, že Karadič "zneužil svoju obrovskú moc na krutosti voči nevinným civilistom", a vyzvala mechanizmus IRMCT, aby mu udelil "najvyšší možný trest, doživotie". IRMCT prevzal zvyšnú agendu tribunálu ICTY, ktorý svoju činnosť skončil v decembri 2017.

Karadžiča po rokoch na úteku dolapili v roku 2008 v Belehrade. Srbské orgány ho odovzdali Haagu. Súdny proces sa začal v októbri 2009 a trval päť rokov.