Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

OSN varuje pred hladomorom na juhu Madagaskaru, ktoré sužuje sucho

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Akútna podvýživa na juhu tejto ostrovnej krajiny v Indickom oceáne presahuje 27 percent, uviedli predstavitelia WFP a vyzvali na bezodkladné vyzbieranie prostriedkov.

Antananarivo 29. apríla (TASR) - Pretrvávajúce sucho na juhu Madagaskaru vystavilo státisíce miestnych obyvateľov hrozbe hladomoru a vyvolalo akútnu podvýživu u detí, varovala vo štvrtok medzinárodná organizácia Svetový potravinový program (WFP), z ktorej vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

Z údajov zverejnených madagaskarským ministerstvom zdravotníctva vyplýva, že akútnou podvýživou momentálne trpí 16,5 percenta detí do päť rokov, čo je takmer dvojnásobok počtu spred štyroch mesiacov, uvádza WFP - humanitárny úrad Organizácie Spojených národov (OSN). Najviac postihnutým je okres Ambovombe.

Akútna podvýživa na juhu tejto ostrovnej krajiny v Indickom oceáne presahuje 27 percent, uviedli predstavitelia WFP a vyzvali na bezodkladné vyzbieranie prostriedkov. Podľa ich odhadov je na odvrátenie humanitárnej katastrofy na Madagaskare potrebných 74 miliónov dolárov v priebehu šiestich mesiacov.

Sucho sa tam zintenzívnilo vlani v septembri. Núdzovú pomoc potrebuje približne 1,4 milióna ľudí. Vyhliadky na úrodu v tomto roku nie sú dobré; produkcia potravín bude nižšia o 40 percent než priemer za ostatných päť rokov. WFP prostredníctvom mesačného prideľovania pomohol už 750.000 obyvateľom.

Polosuché podnebné podmienky na juhu Madagaskaru v kombinácii s vysokou úrovňou pôdnej erózie, odlesňovaním a bezprecedentnými piesočnými búrkami menia v celom regióne ornú pôdu na pustatinu.