Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

OSN varuje pred vakcínovým nacionalizmom a apeluje na pomoc Afrike

Antonio Guterres, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Guterres pripomenul, že 54 štátov afrického kontinentu od začiatku pandémie zaznamenalo viac než 2,2 milióna prípadov nákazy a viac ako 53.000 úmrtí.

New York 10. decembra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres varuje pred "vakcínovým nacionalizmom", ktorý sa podľa neho začína veľmi rýchlo rozširovať pred prípravou na hromadné očkovanie proti koronavírusu v bohatších štátoch, zatiaľ čo hospodársky oslabenejším krajinám ostáva len prizerať sa. Píše o tom agentúra AP.

Guterres v stredu zopakoval svoju výzvu, aby vakcíny proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 boli považované za "celosvetové verejné dobro", ktoré bude dostupné pre všetkých občanov - najmä afrických krajín.
Muži s ochrannými rúškami na zabránenie šírenia nového koronavírusu prechádzajú okolo bilbordu na vlasové produkty na ulici v Sowete 9. júla 2020.
Foto: TASR/AP

Pripomenul, že 54 štátov afrického kontinentu od začiatku pandémie zaznamenalo viac než 2,2 milióna prípadov nákazy a viac ako 53.000 úmrtí. "Skutočne je tu nádej, že vakcíny - v kombinácií s ďalšími opatreniami verejného zdravia - pomôžu k prekonaniu pandémie," povedal Guterres. "Ak však dostatočne (finančne) Afriku nepodporíme, nebudeme s pandémiou schopní bojovať," upozornil.

Aj preto je podľa neho dôležité, aby sa počas nasledujúcich dvoch mesiacov podarilo vyzbierať 4,2 miliardy dolárov potrebných na dofinancovanie projektu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) s názvom COVAX, ktorého úlohou je zaistiť prístup k budúcej očkovacej látke proti chorobe COVID-19 aj rozvojovým krajinám.

Guterres sa tak vyjadril na tlačovej konferencii po virtuálnom stretnutí s predstaviteľmi Africkej únie (AÚ).

Šéf afrického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) John Nkengasong koncom novembra uviedol, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa v Afrike pravdepodobne začne až v druhom štvrťroku budúceho roka. Guterres v stredu v reakcii na tieto slová vyjadril nádej, že sa podarí do Afriky dostať vakcíny ešte pred týmto dátumom.
Lekár v špecálnom ochrannom odeve pomáha pacientke s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v meste Machakos v Keni v utorok 3. novembra 2020, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Do projektu COVAX sa už zapojilo viac ako 180 sveta, významnými výnimkami sú však Spojené štáty a Rusko. Dosluhujúci americký prezident Donald Trump preferuje prednostne Američanov, v utorok dokonca podpísal dekrét zameraný na to, "aby sa zaistilo, že americkí občania dostanú americké vakcíny proti ochoreniu COVID-19 ako prví". Rusko cez víkend v Moskve spustilo očkovanie vlastnou vakcínou Sputnik V, viaceré štáty sú však voči jej účinnosti skeptické.