Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

OSN varuje Rusko pred likvidáciou ľudskoprávnej organizácie Memorial

Na archívnej snímke Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vysvetľoval konanie úradov tým, že Memorial mal "dlhodobo problémy s dodržiavaním ruskej legislatívy".

Moskva 18. novembra (TASR) - Osobitná spravodajkyňa OSN pre oblasť ľudských práv Mary Lawlorová vo štvrtok upozornila Rusko, že ak bude pokračovať v plánoch na likvidáciu ľudskoprávnej organizácie Memorial, bude to prejav "flagrantnej ignorácie" hodnôt Organizácie Spojených národov.

Lawlorová to podľa agentúry AFP povedala v reakcii na oznámenie spred týždňa, v ktorom ruská generálna prokuratúra avizovala, že požiadala najvyšší súd o likvidáciu Memorialu - organizácie, ktorá sa venuje skúmaniu dejín politických represií a ochrane ľudských práv. Dôvodom je jej údajné "systematické porušovanie zákona o zahraničných agentoch".

"Dúfam, že úrady nezájdu tak ďaleko, aby ju (organizáciu Memorial) rozpustili, pretože by to ukázalo flagrantné ignorovanie hodnôt OSN," povedala Mary Lawlorová, osobitná spravodajkyňa pre situáciu obhajcov ľudských práv.

Lawlorová tiež vyslovila obavy, že "ak sa terčom represií úradov stane Memorial, bude len otázkou času, kedy budú ich terčom aj zvyšní aktéri občianskej spoločnosti v Rusku".

Organizácia Memorial, ktorá má približne 50 pobočiek po celej krajine a v zahraničí, žiadosť prokuratúry označila za politicky motivovanú a oznámila, že na jej likvidáciu neexistujú žiadne zákonné dôvody.

Jeden zo zakladajúcich členov Memorialu v stredu pre AFP povedal, že krok prokuratúry svedčí o tom, Kremeľ nabral "ostrý" diktátorský kurz.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vysvetľoval konanie úradov tým, že Memorial mal "dlhodobo problémy s dodržiavaním ruskej legislatívy".

Nemenovaný člen prezidentskej rady pre ľudské práva, ktorá zvyčajne nasleduje politickú líniu Kremľa, vo štvrtok pre AFP uviedol, že tento poradný orgán plánuje tému likvidácie Memorialu prediskutovať s prezidentom Vladimirom Putinom.

Memorial založili v roku 1989 aktivisti za ľudské práva vrátane renomovaného vedca a sovietskeho disidenta Andreja Sacharova. Organizácia bola opakovane uvádzaná ako tip na udelenie Nobelovej ceny za mier, no nikdy ju nezískala.

Na archívnej snímke Andrej Dmitrijevič Sacharov.
Foto: TASR/ARCHÍV TASR


Pre svoju činnosť a postoje jej predstaviteľov je Memorial už roky v centre pozornosti ruských úradov: od roku 2016 je zaradené na zoznam zahraničných agentov a súdy mu viackrát udelili pokutu za porušenie zákona o zahraničných agentoch.

Ruský najvyšší súd by mal žiadosť o likvidáciu Memorialu posúdiť 25. novembra.