Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

OSN víta rozhodnutie Ruska zaviesť dočasné prímerie vo vojne

Pohľad na interiér kuchyne v činžiaku zbombardovanom počas bojov vo východoukrajinskom meste Mariupol v Doneckej oblasti kontrolovanej Ruskom vo štvrtok 5. januára 2023. Foto: TASR/AP

Dujarric na tlačovej konferencii povedal, že OSN víta akékoľvek snahy na ukončenie konfliktu.

New York 5. januára (TASR) - Organizácia Spojených národov vo štvrtok privítala rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina nariadiť dočasné prímerie vo vojne na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc. Uviedol to hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric, informuje TASR podľa správy americkej televízie CNN.

Dujarric na tlačovej konferencii povedal, že OSN víta akékoľvek snahy na ukončenie konfliktu. Zároveň však vyzval na úplne ukončenie bojov a spravodlivý mier v súlade s Chartou OSN a medzinárodným právom.

Putin dal vo štvrtok ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi pokyn, aby od 6. januára 2023 12.00 h (10.00 h SEČ) do 7. januára 2023 24.00 h (22.00 h SEČ) zaviedol prímerie pozdĺž celej frontovej línie.

Ruský prezident tak rozhodol po tom, ako patriarcha Kirill žiadal prímerie počas pravoslávnych Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok a sobotu.