Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN víta rozhodnutie Stredoafrickej republiky zrušiť trest smrti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na celom svete už trest smrti zrušilo alebo naň zaviedlo moratórium približne 170 krajín.

Ženeva 1. júna (TASR) - Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzdvihol v stredu rozhodnutie zákonodarcov Stredoafrickej republiky (SAR) zrušiť trest smrti v tejto vojnou zmietanej krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Hoci sa v SAR neuskutočnila poprava už od roku 1981, tamojší zákonodarcovia len minulý týždeň v piatok schválili nové právne predpisy, podľa ktorých je trest smrti nezákonný.

"Oceňujem prijatie zákona o zrušení trestu smrti v SAR a vyzývam prezidenta Faustina-Archangea Touadéru, aby ho uviedol do platnosti," vyhlásila šéfka OHCHR Michelle Bacheletová.

"Trest smrti je nezlučiteľný so základnými princípmi ľudských práv a dôstojnosti," dodala Bacheletová s tým, že SAR sa stane 24. africkou krajinou, v ktorej bude takýto trest zrušený.

Tento krok podľa jej slov "ďalej posilní celosvetový trend smerujúci k všeobecnému zrušeniu trestu smrti, čím prispeje k posilneniu a rozvoju ľudských práv".

SAR je od roku 2013 zmietaná občianskou vojnou a podľa OSN je druhou najmenej rozvinutou krajinou na svete. Na celom svete už trest smrti zrušilo alebo naň zaviedlo moratórium približne 170 krajín.