Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

OSN: Vlády by mali rokovať s Islamským štátom, aby vpustil pomoc

Bojovníci hnutia Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) popravujú zastrelením zajatých irackých vojakov na základni v irackom Tikríte 14. júna 2014. Irackí vzbúrenci popravili tento mesiac najmenej 160 zajatcov. Foto: TASR/AP

Vyhlásila to dnes v Ženeve špeciálna predstaviteľka tejto detskej humanitárnej organizácie v Sýrii Hanaa Singerová.

Ženeva 13. marca (TASR) - Medzinárodné spoločenstvo by malo rokovať s militantnou skupinou Islamský štát (IS) a presvedčiť jej predstaviteľov, aby do oblastí kontrolovaných militantmi vpustili pracovníkov medzinárodnej organizácie Detského fondu OSN (UNICEF).

Vyhlásila to dnes v Ženeve špeciálna predstaviteľka tejto detskej humanitárnej organizácie v Sýrii Hanaa Singerová.

Iné humanitárne organizácie rovnako potvrdili, že sa mimoriadne aktívne snažia prepracovať do teritórií pod kontrolou povstalcov, aby mohli doručiť životne dôležitú pomoc miliónom civilistov, IS však s nimi odmieta komunikovať.

Vyjednávanie by sa malo zamerať "prinajmenšom na ochranu detí," uviedla Hanaa Singerová, ktorú citovala agentúra Reuters.

IS odmieta s OSN komunikovať, podľa Singerovej však otázka vyjednávania s IS nie je iba v kompetencii humanitárnych organizácií. "Toto je politická zodpovednosť a úloha politických strán, aby rokovali, vyvíjali tlak a začali dialóg s IS."

Podľa odhadov UNICEF-u trpí v dôsledku vojnového konfliktu v Sýrii a susednom Iraku približne 14 miliónov detí. Takmer dva milióny z nich žijú v regiónoch bez priameho prístupu humanitárnej pomoci, dodala Singerová.