Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

V Pásme Gazy zahynul prvý zahraničný zamestnanec OSN

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od začiatky vojny v Pásme Gazy zahynulo takmer 200 zamestnancov OSN, doteraz všetci boli Palestínčania.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 13. mája (TASR) - Prvý zahraničný zamestnanec OSN zahynul v prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy pri útoku na vozidlo organizácie, oznámil v pondelok hovorca OSN. Spresnil, že auto sa dostalo pod paľbu, pri ktorej utrpel zranenia aj ďalší zamestnanec. Ich národnosť však neuviedol. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Auto, v ktorom sa obaja viezli do nemocnice, bolo jasne označené ako vozidlo OSN, upozornil hovorca.

Od začiatky vojny v Pásme Gazy zahynulo takmer 200 zamestnancov OSN, doteraz všetci boli Palestínčania.

"Odsudzujem dnešný útok na humanitárny konvoj, ktorý bol na misii a zachraňoval v Gaze životy. Úprimnú sústrasť rodine zabitého humanitárneho pracovníka," napísal na sociálnej sieti X európsky komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Vojna v Pásme Gazy začala po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na juhu Izraela 7. októbra 2023. Militanti z Hamasu vtedy zabili zhruba 1170 ľudí, väčšinou civilistov. Do Gazy zároveň uniesli približne 250 rukojemníkov, z ktorých vyše sto prepustili počas týždňového prímeria na prelome novembra a decembra výmenou za 240 palestínskych väzňov.

Izrael na októbrový útok odpovedal masívnymi náletmi a pozemnou ofenzívou v Pásme Gazy. Veľká časť Pásma Gazy je v dôsledku bojov zruinovaná a jej obyvatelia sú vo veľmi zlej humanitárnej situácii.