Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN vyjadrila znepokojenie nad zadržaním protestujúcich v Rusku

Policajt zadržal demonštrantku v Moskve v sobotu 24. septembra 2022 počas protestu proti čiastočnej mobilizácii, ktorú tento týždeň nariadil prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Počet zatknutí sa prudko zvýšil po tom, ako ruský prezident minulý týždeň vyhlásil čiastočnú mobilizáciu na posilnenie armády v bojoch na Ukrajine.

Ženeva 27. septembra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) vyjadrila znepokojenie nad správami z Ruska o zadržaní najmenej 2300 ľudí na protestoch proti nariadeniu ruského prezidenta Vladimira Putina o čiastočnej mobilizácii. V utorok to uviedla hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ravina Shamdasaniová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Sme hlboko znepokojení veľkým počtom ľudí, ktorí mali byť zatknutí," povedala Shamdasaniová. Dodala, že podľa hodnoverných správ bolo v Rusku zatknutých zhruba 2377 demonštrantov. "Nie je jasné, koľko ľudí zostáva vo väzbe," pokračovala.

Ruské úrady po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu tvrdo zasiahli proti kritikom vojny a zadržali tisíce demonštrantov. Počet zatknutí sa však prudko zvýšil po tom, ako ruský prezident minulý týždeň vyhlásil čiastočnú mobilizáciu na posilnenie armády v bojoch na Ukrajine.

Ruskí policajti zatýkajú demonštrantov v Petrohrade v sobotu 24. septembra 2022 počas protestu proti čiastočnej mobilizácii, ktorú tento týždeň nariadil prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Nezávislá skupina OVD-Info monitorujúca protesty v Rusku v sobotu uviedla, že v 32 ruských mestách bolo zadržaných najmenej 726 osôb, pričom takmer polovica z nich bola zatknutá v Moskve.

Shamdasaniová poukázala aj na dva dni protestov v ruskej autonómnej republike Dagestan, kde došlo k stretom medzi demonštrantmi a políciou. Podľa jej slov tam boli zatknuté desiatky ľudí.

Dagestan je chudobná a väčšinovo moslimská autonómna republika na severnom Kaukaze. Podľa údajov ruských nezávislých médií zahynulo pri ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine viac mužov z Dagestanu, ako z ktorejkoľvek inej časti Ruska, píše AFP.

Vo viacerých ruských regiónoch došlo počas protestov k útokom na vojenské a administratívne budovy vrátane náborových úradov. Shamdasaniová však zdôraznila, že väčšina protestov mala byť pokojných.

"Vyzývame na okamžité prepustenie všetkých svojvoľne zadržaných a apelujeme na úrady, aby dodržiavali svoje medzinárodné záväzky rešpektovať a zabezpečovať práva na slobodu prejavu a pokojné zhromažďovanie," dodala hovorkyňa.