Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN znepokojuje činnosť ruských žoldnierov v Stredoafrickej republike

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Údajné porušovanie práv, o ktorom boli experti OSN informovaní, zahŕňa popravy bez náležitého a spravodlivého súdneho procesu, svojvoľné zadržiavanie či nútené zmiznutia.

Ženeva 31. marca (TASR) - Experti Organizácie Spojených národov (OSN) v stredu vyjadrili znepokojenie v súvislosti s "vážnym porušovaním ľudských práv" v Stredoafrickej republike (SAR), ktorého sa údajne dopúšťajú ruskí žoldnieri. Tí poskytujú podporu vládnym ozbrojeným silám, informovala agentúra AFP.

"Experti dostali a stále dostávajú správy o porušovaní ľudských práv a nerešpektovaní medzinárodného humanitárneho práva," uvádza sa vo vyhlásení. Tieto porušenia sa podľa expertov dajú pripísať súkromnému vojenskému personálu, ktorý spolupracuje s ozbrojenými zložkami Stredoafrickej republiky a v niektorých prípadoch i s mierovou misou OSN v SAR.

Experti OSN sú podľa svojich slov "hlboko znepokojení" činnosťou viacerých ruských organizácii vrátane tzv. Vagnerovej skupiny (Wagner Group), súkromnej ruskej vojenskej firmy.

Rusko rozmiestnenie príslušníkov Vagnerovej skupiny v SAR popiera a tvrdí, že do tejto krajiny boli vyslaní len inštruktori s cieľom poskytnúť výcvik vojakom SAR.

Údajné porušovanie práv zahŕňa popravy bez náležitého a spravodlivého súdneho procesu, svojvoľné zadržiavanie, mučenie, nútené zmiznutia, násilné vysídlenie civilistov, zásahy voči civilnej infraštruktúre a útoky na humanitárnych pracovníkov.

V Stredoafrickej republike prebieha od roku 2012 občianska vojna. Povstalci sú na ústupe od 13. januára tohto roka, keď sily OSN odvrátili ich útoky na mesto Bangui. Vládu SAR podporuje približne 12.000 príslušníkov mierovej misie OSN v SAR (MINUSCA), stovky ruských ozbrojencov a rwandské sily.