Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN: Vyše 400.000 podvyživeným deťom do 5 rokov v Jemene hrozí smrť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Riešenie hladu existuje, a tým sú potraviny a ukončenie násilia, tvrdí výkonný riaditeľ Svetového potravinového programu

Saná 12. februára (TASR) - Približne 400.000 deťom vo veku do päť rokov v chudobnom Jemene, devastovanom vojnou, hrozí smrť na akútnu podvýživu, varovali v piatok agentúry OSN.

Dodali, že polovica z detí, ktoré patria do najzraniteľnejšej vekovej skupiny, teda do skupiny 2,3 milióna malých detí, bude podľa odhadov tento rok trpieť krutou podvýživou.

"Tieto počty sú ďalším volaním o pomoc prichádzajúcim z Jemenu, pritom každé podvyživené dieťa znamená aj to, že rodina bojuje o prežitie," uviedol v spoločnom vyhlásení výkonný riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley.

Počet jemenských detí, ktorým hrozí smrť z nedostatku jedla, sa počas roka 2020 zvýšil na 400.000, čo je nárast o 22 percent.

"Každý deň, ktorý prejde bez činu, zomrú ďalšie deti," uviedla výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Henrietta Foreová. "Humanitárne organizácie naliehavo potrebujú predvídateľné prostriedky a hladký prístup priamo ku komunitám, aby mohli zachraňovať životy," dodala.

Agentúry OSN varovali, že podľa očakávania bude v roku 2021 trpieť extrémnou podvýživou aj približne 1,2 milióna tehotných alebo dojčiacich žien.

"Kríza v Jemene je toxickou zmesou konfliktu, ekonomického kolapsu a závažného nedostatku financií, ktoré sú zúfalo potrebné, aby sme mohli poskytovať pomoc pri zachraňovaní ľudských životov," napísal Beasley.

"Ale riešenie hladu existuje, a tým sú potraviny a ukončenie násilia," zdôraznil.

Jemen zažíva krvavý boj o moc, ktorý vypukol v roku 2014 medzi vládou, podporovanou Saudskou Arábiou, a šiitskými povstalcami húsíami, podporovanými Iránom. Povstalci ovládajú hlavné mesto Saná a väčšinu severu krajiny.

V súčasnosti sú na pokraji hladomoru milióny Jemenčanov, pričom ekonomika je zničená, školy a nemocnice sotva fungujú a desaťtisíce ľudí boli zabité.

Podľa OSN boje vyhnali z domovov vyše tri milióny ľudí a takmer 80 percent z 29 miliónov obyvateľov krajiny potrebuje nejakú formu pomoci, aby prežili.

OSN oznámila, že v roku 2020 dostala iba 1,43 miliardy dolárov z 3,2 miliardy dolárov potrebných na financovanie humanitárnych projektov v Jemene.