Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

OSN vyšetruje vraždy, ktoré údajne spáchali Vagnerovci a jednotky SAR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa nemenovaných predstaviteľov OSN ruskí žoldnieri a ozbrojené sily SAR zabili viac ako tridsať civilistov pri spoločnej akcii, ktorej cieľom bola povstalecká skupina neďaleko mesta Bria.

New York 22. januára (TASR) - Organizácia Spojených národov v piatok oznámila, že vyšetruje vraždy desiatok ľudí, ktorých sa mali minulý týždeň v Stredoafrickej republike (SAR) dopustiť miestne ozbrojené zložky a žoldnieri pracujúci pre kontroverznú ruskú polovojenskú organizáciu známu ako Vagnerova skupina. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa nemenovaných predstaviteľov OSN ruskí žoldnieri a ozbrojené sily SAR zabili viac ako tridsať civilistov pri spoločnej akcii, ktorej cieľom bola povstalecká skupina neďaleko mesta Bria.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric uviedol, že mierová misia OSN MINUSCA v krajine zaregistrovala správy o incidente, do ktorého boli zapletené jednotky SAR a "ďalší ozbrojenci". Misia v súčasnosti overuje počet obetí a vysídlených osôb.

Zdroj z vojenského prostredia pre AFP naznačil, že spomínaný konflikt možno stále pokračuje. "Došlo k hromadným popravám a hovoríme o 50 mŕtvych," uviedol zdroj.

SAR je podľa OSN druhou najchudobnejšou krajinou na svete a od roku 2013 ju sužuje občianska vojna. Intenzita bojov sa od roku 2018 zmiernila, avšak mnohé oblasti v krajine ostávajú mimo kontroly ústrednej vlády.

Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) je fakticky súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych zónach konfliktu vo svete. Býva spájaná s blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina, miliardárom Jevgenijom Prigožinom. Moskva akékoľvek vládne prepojenie s Vagnerovou skupinou popiera.

Jednotky Vagnerovej skupiny údajne slúžia ruským súkromným a štátnym záujmom na Ukrajine, v Sýrii a Líbyi. Táto firma svoje služby ponúkla podľa AFP aj predstaviteľom v subsaharskej Afrike vrátane bývalej francúzskej kolónie Mali.