Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvala Čínu, aby prestala s mučením väznených osôb

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Informovala o tom agentúra Reuters.

Ženeva 9. decembra (TASR) - Výbor OSN proti mučeniu (CAT) vyzval dnes Čínu, aby upustila od mučenia zadržaných osôb na policajných staniciach a vo väzeniach a aby zatvorila tajné väznice. Informovala o tom agentúra Reuters.

CAT vyslovil znepokojenie nad smrťou viacerých politických väzňov vo väzbe, ako aj nad prenasledovaním právnikov čínskymi orgánmi. Vo väzbe naďalej zostáva najmenej 25 z 200 osôb vykonávajúcich právnickú prax, ktorých čínske úrady zatkli od júla tohto roku.

Desaťčlenný výbor vyzval Peking, aby v priebehu jedného roka zverejnil, ako postupuje v plnení ustanovení medzinárodného Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.

"Výbor je aj naďalej vážne znepokojený sústavnými správami poukazujúcimi na skutočnosť, že mučenie a zlé zaobchádzanie je nedeliteľnou súčasťou trestného práva, ktoré sa až príliš spolieha na priznanie ako (právny) základ pre rozsudok," uvádza sa v správe výboru.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing na dnešnom pravidelnom brífingu uviedla, že Čína je zástancom právneho štátu a vyvíja nesmierne úsilie vo všetkých ohľadoch vrátane odmietania mučenia.