Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvala na väčšie investície do vodných zdrojov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Celkovo viac ako tri miliardy ľudí a dve z piatich zdravotníckych zariadení nemajú dostatočné hygienické možnosti napríklad len pri umývaní rúk, čo je kľúčovou podmienkou v prevencii šírenia chorôb.  

Paríž 22. marca (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) v pondelok vo svojej tohtoročnej Správe o stave vody vo svete (World Water Development Report 2021) poukázala na potrebu vyšších investícií do "životne dôležitého zdroja - vody". Informovala o tom agentúra DPA.

Spoznanie, posúdenie a ocenenie vody sú zásadné na dosiahnutie udržateľného a spravodlivého hospodárenia s vodnými zdrojmi, ako aj cieľmi OSN v oblasti udržateľného rozvoja, uvádza sa v správe.  

Hodnotu vody pre spoločnosť podľa správy podčiarkuje infraštruktúra vybudovaná na jej uskladnenie alebo premiestnenie. Žiaduce sú väčšie investície do vodného hospodárstva. Plytvanie vodou a jej znečisťovanie predstavuje pre OSN ďalšie výzvy, píše sa v správe.  

Pandémia koronavírusu tvrdo zasiahla predovšetkým ľudí žijúcich v osadách alebo slumoch. Celkovo viac ako tri miliardy ľudí a dve z piatich zdravotníckych zariadení nemajú dostatočné hygienické možnosti napríklad len pri umývaní rúk, čo je kľúčovou podmienkou v prevencii šírenia chorôb, akou je aj COVID-19.  

"Voda jednoznačne má hodnotu. Z niektorých hľadísk je hodnota vody nekonečná a život bez nej neexistuje, niet za ňu náhrady," píše sa v správe.