Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvala Turecko, aby vyšetrilo údajné popravy Kurdov v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V okolí sýrskeho mesta Manbidž prišiel pri ostreľovaní kurdskými militantmi o život jeden turecký vojak a osem ďalších utrpelo zranenia.

Ženeva 15. októbra (TASR) - Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok Turecko, aby vyšetrilo údajné popravy Kurdov v severnej Sýrii, ktoré mala vykonať sýrska ozbrojená skupina podporovaná Tureckom. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca OHCHR Rupert Colville sa odvolával na videozábery, ktoré podľa všetkého zachytávajú, ako bojovníci zo skupiny Ahrár aš-Šarkíja v sobotu na diaľnici v severnej Sýrii zadržali a popravili troch kurdských zajatcov. Na tom istom mieste malo podľa hovorcu v sobotu dôjsť aj k ďalšej vražde, ktorej obeťou sa stala kurdská politička.

Novinárom v Ženeve Colville povedal, že Turecko "možno považovať za zodpovedné" za násilnosti spáchané ozbrojenými skupinami, nad ktorými má "faktickú kontrolu", alebo ku ktorým dochádza v rámci vojenských operácií. Spomínané videá sa objavili aj na internetových sociálnych sieťach.

V okolí sýrskeho mesta Manbidž prišiel pri ostreľovaní kurdskými militantmi o život jeden turecký vojak a osem ďalších utrpelo zranenia, informovalo v utorok ministerstvo obrany, na ktoré sa odvolala agentúra AFP.