Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvala Ukrajinu na dôsledné vyšetrenie smrti Šyšova

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Toto musí prestať. Zastrašovanie občianskej spoločnosti, novinárov a kohokoľvek, kto má iný názor, sa musí skončiť, vyhlásila hovorkyňa OHCHR.

Ženeva 3. augusta (TASR) - Organizácia Spojených národov v utorok vyzvala ukrajinské úrady na dôsledné vyšetrenie smrti bieloruského aktivistu Vitaľa Šyšova, ktorého našli obeseného v parku neďaleko jeho bydliska v Kyjeve. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorkyňa Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyhlásila, že zastrašovanie občianskej spoločnosti v Bielorusku sa musí skončiť. Zdôraznila však, že zatiaľ neexistuje žiadne priame spojenie medzi smrťou Šyšova a krokmi bieloruského režimu, ktoré sú namierené voči disidentom.

"Pokiaľ ide o vyšetrovanie na Ukrajine, dúfame, že tamojšie orgány vykonajú dôkladné, nestranné a účinné vyšetrovanie toho, čo sa stalo. Dôležité je zistiť, či išlo o samovraždu, alebo náhodnú vraždu, prípadne či existuje súvislosť medzi jeho smrťou a jeho prácou," povedala hovorkyňa OHCHR Marta Hurtadová novinárom počas brífingu v Ženeve.

Šyšov viedol mimovládnu organizáciu Bieloruský dom na Ukrajine. Táto organizácia pomáha občanom Bieloruska, ktorí sa chcú usadiť na Ukrajine, s hľadaním bývania, vybavovaním dokladov a zamestnaním. Pomáha aj Bielorusom, ktorí zo svojej vlasti utekajú pred režimom Alexandra Lukašenka. Podľa agentúry AFP sa Lukašenko snaží potrestať akúkoľvek formu odporu voči svojmu režimu.

"Toto musí prestať. Zastrašovanie občianskej spoločnosti, novinárov a kohokoľvek, kto má iný názor, sa musí skončiť," vyhlásila hovorkyňa OHCHR.