Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

OSN vyzýva na vyvodenie zodpovednosti za vojnu na Ukrajine

Muž kladie kyticu kvetov na hrob svojho príbuzného pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu na cintorníne v ukrajinskom meste Buča v piatok 24. februára 2023. Foto: TASR/AP

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva uviedol, že jeho úrad eviduje najmenej 8006 mŕtvych civilistov a 13.287 zranených, hoci skutočné čísla oveľa vyššie.

Ženeva 24. februára (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk sa v piatok pozastavil nad vysokou cenou, ktorú ľudstvo platí za "nezmyselnú" vojnu na Ukrajine rozpútanú Ruskom a vyzval na zintenzívnenie úsilia o zaistenie spravodlivosti pre obete konfliktu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Türk uviedol, že jeho úrad eviduje najmenej 8006 mŕtvych civilistov a 13.287 zranených, hoci skutočné čísla oveľa vyššie.

"Cena, ktorú za túto vojnu platí civilné obyvateľstvo, je neúnosná. Takmer 18 miliónov ľudí potrebuje humanitárnu pomoc a 14 miliónov Ukrajincov muselo opustiť svoje domovy," vyhlásil Türk. Dodal, že väčšina tých, ktorí zostali v oblastiach zasiahnutých bojmi, sú starší ľudia, ktorí nechceli alebo neboli schopní odísť.

"Je dôležité, aby mali obete vojny prístup k odškodnému a praktickej pomoci, ktorú tak zúfalo potrebujú. A to bez toho, aby museli čakať na výsledky zdĺhavých súdnych konaní," zdôraznil Türk. Vojna tiež prispela k zvýšeniu ceny potravín a palív, čo prehĺbilo chudobu v globálnom meradle.

Agentúra AFP pripomína, že podľa zistení Türkovho úradu tvoria viac ako 61 percent dospelých obetí na Ukrajine muži. V dôsledku vojny zomrelo aj najmenej 487 detí a zranenia utrpelo ďalších 954 maloletých. Až 90 percent úmrtí spôsobila výbušná munícia vrátane balistických striel a striel s plochou dráhou letu, ako aj nálety. Najviac z týchto smrteľných útokov sa odohralo v obývaných oblastiach. Najmenej 219 civilistov zabili nášľapné míny.

Úrad vysokého komisára OSN tiež zaznamenal 30 obetí z radov civilného obyvateľstva na území Ruskej federácie, bližšie informácie však nemá k dispozícii.