Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia

Ľudia prechádzajú okolo nástennej maľby venezuelskej mapy vrátane územia Essequibo, v Caracase vo Venezuele 6. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Región Essequibo tvorí približne dve tretiny územia Guyany, pričom spor s Venezuelou sa zintenzívnil v roku 2015, keď tam americký energetický gigant ExxonMobil objavil nálezíská ropy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 16. apríla (TASR) - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

Región Essequibo tvorí približne dve tretiny územia Guyany, pričom spor s Venezuelou sa zintenzívnil v roku 2015, keď tam americký energetický gigant ExxonMobil objavil nálezíská ropy.

"Členovia Bezpečnostnej rady vyjadrili znepokojenie nad možnou eskaláciou napätia medzi Venezuelou a Guyanou," uvádza sa vo vyhlásení BR OSN.

"Vyzvali obe strany, aby boli maximálne zdržanlivé, a pripomenuli im ich povinnosť dodržiavať nariadenie o dočasných opatreniach, ktoré vydal Medzinárodný súdny dvor (ICJ) 1. decembra 2023," dodáva BR OSN.

ICJ ako hlavný súdny orgán OSN nariadil Venezuele, aby nerobila nič, čo by zmenilo status quo v regióne Essequibo. O niekoľko dní neskôr však Venezuela usporiadala sporné nezáväzné referendum, ktoré schválilo vytvorenie provincie v tomto regióne, čo vyvolalo obavy z vojenského konfliktu.

Kongres v Caracase prijal zákon, ktorý stanovuje obranu tohto údajného venezuelského územia. Obe krajiny sa ešte minulý rok zaviazali, že nepoužijú silu na vyriešenie hraničného sporu, ktorým sa momentálne zaoberá ICJ.

Guyana ako bývalá kolónia Británie a Holandska trvá na tom, že Esequibo je jej územie a hranicu regiónu určil arbitrážny tribunál v roku 1899. Venezuela však tvrdí, že rieka Essequibo na východe regiónu tvorí prirodzenú hranicu uznanú už v roku 1777.