Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

OSN: Z Ukrajiny už utieklo vyše 3,5 milióna ľudí

Žena utekajúca pred vojenským konfliktom na Ukrajine reaguje vo veľkokapacitnom utečeneckom centre v poľskom meste Nadarzyn neďaleko Varšavy 17. marca 2022. Foto: TASR/AP

Detský fond UNICEF uvádza, že medzi utečencami z Ukrajiny, ktorí sa uchýlili do zahraničia, je viac než 1,5 milióna detí.

Ženeva 22. marca (TASR) - Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utieklo z Ukrajiny už viac než 3,5 milióna ľudí. Oznámil to v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorého citujú agentúra AP a spravodajská stanica Sky News.

Viac ako dva milióny utečencov z Ukrajiny prešla cez hranice do Poľska. Ďalší ľudia utekajúci pred vojnou smerovali do Maďarska, Rumunska, Slovenska i Moldavska, ďalšie desaťtisíce sa zase odvážili do ďalších krajín pevninskej Európy.

V súčasnosti sa predpokladá, že v dôsledku vojny na Ukrajine opustilo svoj domov už približne desať miliónov ľudí, teda viac než štvrtina z celkového množstva obyvateľov žijúcich na území Ukrajiny riadenom ústrednou vládou v Kyjeve. Podľa UNHCR toto číslo zahŕňa Ukrajincov, ktorí sa uchýlili do zahraničia, i vnútorne vysídlené osoby na ukrajinskom území.

Detský fond UNICEF uvádza, že medzi utečencami z Ukrajiny, ktorí sa uchýlili do zahraničia, je viac než 1,5 milióna detí.