Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN začalo mimoriadne zasadnutie o ruskej invázii na Ukrajine

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Sergij Kyslycja rozpráva počas mimoriadneho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine v sídle OSN v New Yorku 28. februára 2022. Foto: TASR / AP

Účastníci si na jeho začiatku minútou ticha pripomenuli ľudí zabitých počas prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine.

New York 28. februára (TASR) - Valné zhromaždenie (VZ) OSN v pondelok začalo svoje mimoriadne zasadnutie, na ktorom má hlasovať o rezolúcii odsudzujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

VZ OSN má hlasovať o rezolúcii, ktorá odsúdi "nevyprovokovanú ozbrojenú agresiu" Ruska na Ukrajine a bude žiadať okamžité stiahnutie ruských síl. Hlasovanie o tejto rezolúcii by sa mohlo posunúť až na utorok, píše AFP.

Účastníci si na jeho začiatku minútou ticha pripomenuli ľudí zabitých počas prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine.

"Boje na Ukrajine sa musia zastaviť," povedal generálny tajomník OSN António Guterres na začiatku zasadnutia.

Predseda VZ OSN Abdulláh Šáhid požiadal o "okamžité prímerie". Šáhid na Twitteri pripomenul, že ide o 11. takéto mimoriadne zasadnutie v dejinách OSN.

Rusko v piatok zablokovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá mala dôrazne odsúdiť ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine, pripomína AFP.

Rusko je jedným z piatich stálych členov 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN s právom vetovať rozhodnutia. Okrem Ruska má takéto právo aj Čína, Francúzsko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty.

Nemenovaný zdroj z Bieleho domu však pre agentúru AP neskôr uviedol, že po hlasovaní BR OSN sa bude o podobnom texte hlasovať aj na Valnom zhromaždení OSN, v ktorom nemá žiaden z jeho 193 členov právo veta.