Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

OSN:Zatiaľ sa nedá potvrdiť, že sa na Ukrajine páchali vojnové zločiny

Na archívnej snímke z 8. júna 2022 vraky áut sa nachádzajú pozdĺž cesty počas ťažkých bojov na frontovej línii v meste Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Jedna vec je byť svedkom hromadného ničenia alebo dostávať hlásenia o svojvoľnom zabíjaní, no druhá vec je rozhodnúť o právnej kvalifikácii týchto činov, upozornil člen komisie Pablo de Greiff.

Kyjev 15. júna (TASR) - Zástupcovia komisie Organizácie Spojených národov (OSN) na Ukrajine v stredu informovali, že zaznamenali viacero obvinení o porušovaní ľudských práv zo strany ruských jednotiek, avšak podľa komisie je priskoro na konštatovanie, že išlo o vojnové zločiny. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Komisia (OSN) v Buči a Irpini zhromažďuje informácie o svojvoľnom zabíjaní civilistov, ničení majetku, rabovaní a útokoch na civilnú infraštruktúru vrátane škôl," povedal vedúci komisie Erik Möse počas tlačovej konferencie v Kyjeve.

V Charkovskej a Sumskej oblasti komisia zaznamenala zničenie veľkých častí miest, čo je podľa odborníkov dôsledkom bombardovania, ostreľovania a raketových útokov na civilné ciele.

Podľa Möseho OSN v tejto fáze vyšetrovania nemôže poskytnúť právnu charakteristiku incidentov, ktoré sa v marci odohrali neďaleko ukrajinskej metropoly. Dodal však, že dôkazy, ktoré komisia získala, môžu v budúcnosti potvrdiť porušovanie ľudských práv vrátane vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

"Jedna vec je byť svedkom hromadného ničenia alebo dostávať hlásenia o svojvoľnom zabíjaní, no druhá vec je rozhodnúť o právnej kvalifikácii týchto činov," upozornil člen komisie Pablo de Greiff.

Medzinárodná komisia, ktorú ustanovila Rada OSN pre ľudské práva, vo štvrtok oficiálne ukončí svoju prvú misiu na Ukrajine. Počas nej odborníci navštívili mestá Buča, Irpiň, Charkov a Sumy, kde zozbierali svedecké výpovede od civilistov a stretli sa s miestnymi predstaviteľmi a zástupcami občianskej spoločnosti.