Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN žiada 2,5 bilióna dolárov na pomoc rozvojovým krajinám

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Podľa UNCTAD je ekonomický vplyv pandémie koronavírusu horší ako vplyv svetovej hospodárskej krízy v roku 2008.

Ženeva 30. marca (TASR) - Organizácia Spojených národov vyzvala v pondelok na balík pomoci vo výške 2,5 bilióna dolárov, ktorý má pomôcť rozvojovým krajinám prekonať pandémiu ochorenia COVID-19 a ktorý by zahŕňal zrušenie dlhu a "Marshallov plán" na oživenie zdravotníctva, píše agentúra AFP.

V správe z Konferencie OSN pre obchod a rozvoj (UNCTAD) sa uvádza, že dve tretiny svetovej populácie, ktorá žije v rozvojových krajinách (okrem Číny), čelia "nebývalým ekonomickým škodám" v dôsledku krízy.

"Je to... naliehavé, aby medzinárodné spoločenstvo koordinovalo príslušné balíky hospodárskej záchrany s globálnejším dosahom, aby vyriešilo hroziacu medzeru vo financovaní, ktorej mnohé rozvojové krajiny v súčasnosti bezprostredne čelia," uvádza sa v správe.

Počas dvoch mesiacov, odkedy sa koronavírus SARS-CoV-2 šíri mimo územia Číny, boli rozvojové krajiny tvrdo zasiahnuté odlivom kapitálu, devalváciou meny a stratou výnosov z vývozu, najmä v dôsledku klesajúcich cien komodít a klesajúcich príjmov z cestovného ruchu.

Podľa UNCTAD je ekonomický vplyv pandémie koronavírusu horší ako vplyv svetovej hospodárskej krízy v roku 2008.

"Hospodársky vplyv zo šoku stále pretrváva a je ťažké ho predvídať, ale existujú jasné náznaky, že pre rozvojové ekonomiky sa situácia ešte zhorší," uviedol vo vyhlásení generálny tajomník UNCTAD Mukhisa Kituyi.

Správa z obchodnej konferencie OSN vyšla v čase, keď koronavírus globálne zasiahol vyše 700.000 ľudí vrátane viac ako 33.500 úmrtí. Pandémia prinútila zostať doma takmer 3,4 miliardy obyvateľov planéty.