Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OSN žiada o finančnú pomoc pre rohinských utečencov

Rohingovia čakajú pri nalodení na námorné plavidlo počas transportu na opustený ostrov z bangladéšskeho prístavu Chittagong v Bengálskom zálive. Foto: TASR/AP

Pre klesajúce darcovské príspevky totiž musel Svetový potravinový program (WFP) znížiť Rohingom prídely potravín.

Ženeva 7. marca (TASR) - Organizácia Spojených národov v utorok vyhlásila, že potrebuje 876 miliónov dolárov (822 miliónov eur) na poskytnutie humanitárnej pomoci pre rohinských utečencov v Bangladéši. Pre klesajúce darcovské príspevky totiž musel Svetový potravinový program (WFP) znížiť Rohingom prídely potravín. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V utečeneckých táboroch v Bangladéši žije približne milión príslušníkov prenasledovanej menšiny Rohingov, ktorí utiekli zo susedného Mjanmarska po roku 2017 v dôsledku zásahov tamojšej armády. Väčšina z nich žije v preplnenom tábore v Cox's Bazar, kde sú úplne odkázaní na humanitárnu pomoc.

Vlani sa darcovské príspevky pre Rohingov značne znížili a dosiahli len 553 miliónov dolárov, čo medzinárodným humanitárnym agentúram nestačí na to, aby pokryli ich potreby. OSN preto vyzvala medzinárodných donorov, aby dodržiavali svoje záväzky, keďže v opačnom prípade hrozí zhoršenie tamojšej humanitárnej krízy.

"Každý deň sa takmer milión rohinských žien, detí a mužov budí v neistote o svoju budúcnosť," vyhlásil zástupca OSN v Bangladéši Johannes van der Klaauw.

V dôsledku nižších darcovských príspevkov musel WFP znížiť prídely potravín v utečeneckých táboroch. Podľa Van der Klaauwa to v budúcnosti môže prispieť k ešte horšej podvýžive, prípadom neukončenia školskej dochádzky a zvýšeniu miery detských manželstiev.

Európska únia na začiatku februára poskytla viac ako 43 miliónov eur na pokrytie humanitárnych potrieb ľudí v Mjanmarsku a na podporu rohingských utečencov a ich hostiteľských komunít v Bangladéši. Len pre Bangladéš Európska komisia uvoľnila viac ako 23 miliónov eur. Ďalšie dva milióny eur sú určené pre Rohingov a iných utečencov v Indonézii a Malajzii.