Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Líder etiópskeho regiónu Tigraj odmietol ultimátum premiéra Abiya

Na nedatovanej snímke príslušníci etiópskej armády v pohraničí Etiópie, Tigraja a Amhary Foto: TASR/AP

Konflikt v Etiópii, ktorý vypukol 4. novembra, si už vyžiadal stovky až tisícky obetí.

Addis Abeba 23. novembra (TASR) - Líder severoetiópskeho regiónu Tigraj Debretsion Gebremichael v pondelok povedal, že jeho ľudia sú "pripravení zomrieť" pri obrane svojej vlasti, a odmietol 72-hodinové ultimátum etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda. Informovala o tom agentúra AFP.

Debretsion, ktorý je na čele Ľudového frontu oslobodenia Tigraja (TPLF), povedal, že Abiy sa usiluje zakryť neúspechy, ktoré jeho armáda zaznamenala v ťažení proti vojakom regiónu Tigraj a hrozbami sa snaží získať čas.

"Nerozumie, kto sme. Sme zásadoví ľudia a sme pripravení zomrieť pri obrane svojho práva na spravovanie svojho regiónu," uviedol Debretsion.

Organizácia Spojených národov (OSN) v pondelok apelovala na Etiópiu, aby zaručila ochranu civilistov, ktorých ohrozuje aktuálny ozbrojený konflikt v severoetiópskom regióne Tigraj. Informovala o tom agentúra Reuters.

Výzva zaznela len deň po tom, čo etiópsky premiér Ahmed udelil tigrajskej regionálnej vláde 72-hodinové ultimátum. Ak sa do stanoveného termínu tigrajské ozbrojené sily nevzdajú, federálna vláda podnikne vojenskú ofenzívu na regionálnu metropolu Mekelle.

Abiy prostredníctvom Twitteru tigrajskej vláde odkázal, že "sa nachádza v bode, odkiaľ niet cesty späť".

Koordinátorka humanitárnej pomoci OSN v Etiópii Catherine Soziová sa v pondelok pre Reuters vyjadrila, že dúfa v "zaručenie bezpečnosti pre humanitárnych pracovníkov a viac ako 525.000 civilistov žijúcich v Mekelle". Soziová tiež žiada ochranu zdravotných zariadení, škôl či systému pitnej vody.

Konflikt v Etiópii, ktorý vypukol 4. novembra, si už vyžiadal stovky až tisícky obetí. Viac ako 30.000 ľudí z oblasti bojov utieklo do susedného Sudánu.

Tigrajci sú etnikom, ktoré tvorí asi päť percent etiópskeho obyvateľstva. Dlhé roky mali v etiópskej politike dominantné postavenie. Ich vplyv zoslabol, keď sa v roku 2018 dostal k moci Abiy Ahmed pochádzajúci z najväčšieho etiópskeho etnika Oromo.