Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

OSN žiada od darcovských krajín pre Jemen 4,3 miliardy dolárov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Pomoc a ochranu potrebuje v Jemene viac ako 21 miliónov ľudí, čiže dve tretiny obyvateľstva krajiny, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí.

Ženeva 27. februára (TASR) - OSN v pondelok požiadala darcovské krajiny, aby sa pokúsili vyzbierať 4,3 miliardy dolárov na zmiernenie utrpenia miliónov ľudí v Jemene, kde občianska vojna spôsobila jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Pomoc a ochranu potrebuje v Jemene viac ako 21 miliónov ľudí, čiže dve tretiny obyvateľstva krajiny, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Medzi tými, ktorí potrebujú pomoc, je aj viac ako 17 miliónov ľudí považovaných za obzvlášť zraniteľných.

"Obyvatelia Jemenu si zaslúžia našu podporu. Ale viac než to si zaslúžia cestu z večného konfliktu a šancu obnoviť svoje komunity a krajinu," povedal generálny tajomník OSN António Guterres.

Darcovskú konferenciu pre Jemen organizujú OSN, Švajčiarsko a Švédsko. Na stretnutí na vysokej úrovni v Ženeve sa zúčastnili predstavitelia z celého sveta vrátane ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena a šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej.

Baerbocková prisľúbila, že jej krajina poskytne Jemenu v roku 2023 na humanitárnu pomoc 120 miliónov eur.

Blinken v prejave na konferencii vyzval darcov, aby zvýšili finančné príspevky pre Jemen. Poukázal na minuloročný nedostatok financií, ktorý prinútil agentúry OSN obmedziť v krajine svoje operácie. Oznámil tiež, že USA poskytnú Jemenu v roku 2023 humanitárnu pomoc v hodnote viac ako 444 miliónov dolárov.