Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OSN žiada pre Afganistan pomoc vo výške päť miliárd dolárov

Ilustarčné foto. Foto: TASR/AP

Životne dôležitú humanitárnu pomoc potrebuje tento rok podľa OSN 22 miliónov obyvateľov Afganistanu a ďalších 5,7 milióna vysídlených Afgancov v piatich susedných krajinách.

Ženeva 11. januára (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) v utorok oznámila, že na pomoc pre Afganistan v roku 2022 potrebuje päť miliárd dolárov, aby sa vojnou zničená krajina vyhla humanitárnej katastrofe. Ide o dosiaľ najväčšiu finančnú pomoc pre jednu krajinu, o akú kedy OSN žiadala, píše agentúra AFP.

OSN uviedla, že na pomoc Afganistanu je potrebných 4,4 miliardy dolárov (3,9 miliardy eur), zatiaľ čo ďalších 623 miliónov dolárov je nevyhnutných na podporu miliónov Afgancov v zahraničí.

"Životne dôležitú humanitárnu pomoc" potrebuje tento rok podľa OSN 22 miliónov obyvateľov Afganistanu a ďalších 5,7 milióna vysídlených Afgancov v piatich susedných krajinách.

"Rysuje sa obrovská humanitárna katastrofa. Môj odkaz je naliehavý: nezatvárajte pred obyvateľmi Afganistanu dvere," uviedol na tlačovej konferencii v Ženeve hlavný koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths. Podľa neho krajina bez finančnej pomoci nemá "budúcnosť".

Po návrate afganského militantného hnutia Talibanu k moci vlani v polovici augusta medzinárodné spoločenstvo zmrazilo Afganistanu pomoc a majetok v hodnote miliárd dolárov.

Afganistan tiež vlani zažil najhoršie sucho za uplynulé desaťročia.

Globálne humanitárne agentúry varovali, že viac ako polovica z 38 miliónov obyvateľov Afganistanu bude podľa očakávania čeliť hladu, pričom v krajine bude stúpať inflácia a nezamestnanosť.