Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN žiada v rámci návštevy čínskej oblasti Sin-ťiang slobodný prístup

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Bacheletová uvítala stredajšiu pozvánku zo strany Pekingu, aby navštívila Čínu vrátane Sin-ťiangu.

Ženeva 27. februára (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyzvala vo štvrtok Čínu, aby umožnila tímu, ktorý by mal pripraviť jej návštevu západočínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, neobmedzený pohyb v rámci tejto prevažne moslimskej a centrálnou vládou prísne kontrolovanej oblasti. Informovala o tom agentúra AFP.

Bacheletová uvítala stredajšiu pozvánku zo strany Pekingu, aby navštívila Čínu vrátane Sin-ťiangu. Zdôraznila však zároveň, že pre tím zodpovedný za prípravu návštevy bude požadovať "neobmedzený prístup".

"Chceme podrobne analyzovať stav ľudských práv v Číne vrátane situácie, v ktorej sa nachádzajú príslušníci ujgurskej menšiny," dodala komisárka počas príhovoru na pôde Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC).

Čínsky vyslanec pri OSN Čchen Sü v tejto súvislosti ešte v stredu uviedol, že Peking "sa teší na tohtoročnú návštevu" Bacheletovej v Číne "vrátane Sin-ťiangu".

Vysoká komisárka požiadala Čínu o uskutočnenie dokumentačnej misie OSN v oblasti Sin-ťiang ešte v decembri 2018. Peking vtedy vyhlásil, že misiu OSN tam rád uvíta, ale len pod podmienkou, že sa nebude miešať do jeho vnútorných záležitostí.

Podľa odhadov OSN sa v internačných táboroch v Číne v súčasnosti nachádza približne milión Ujgurov a príslušníkov ďalších turkotatárskych menšín. Osoby, ktoré tieto tábory zažili, vydávajú svedectvá o mučení, podvýžive a bití väzňov.

Čína podobné obvinenia odmieta a tvrdí, že ide o strediská odborného vzdelávania, kam sú moslimskí Ujguri posielaní na politickú a pracovnú prevýchovu. Ich internáciou chce Peking - ako tvrdí - bojovať proti šíreniu extrémistickej ideológie, terorizmu a separatizmu.

Ujguri sú početné turkotatárske, prevažne moslimské etnikum žijúce v autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny.