Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN žiada vyšetrenie razie v Brazílii, ktorá si vyžiadala 25 obetí

Policajti počas operácie proti údajným obchodníkom s drogami vo favele Jacarezinho v Riu de Janeiro 6. mája 2021. Foto: TASR/AP

Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Rupert Colville vyjadril v súvislosti s obeťami hlboké znepokojenie.

Ženeva 7. mája (TASR) - Organizácia Spojených národov vyjadrila v piatok znepokojenie v súvislosti so štvrtkovou policajnou raziou v Riu de Janeiro, ktorá si vyžiadala 25 obetí na životoch. OSN žiada nezávislé vyšetrovanie, píše agentúra AFP.

Obeťami prestrelky vo favele Jacarezinho v Riu de Janeiro sa stalo 24 podozrivých členov drogového gangu a jeden policajt, informoval brazílsky spravodajský portál G1 s odvolaním sa na policajných predstaviteľov.

Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCHR) Rupert Colville vyjadril v súvislosti s obeťami "hlboké znepokojenie". "Smrtiaca sila by sa mala využívať len ako posledná možnosť a len v prípadoch bezprostredného ohrozenia života alebo hrozby vážneho zranenia."

Krv na podlahe počas razie protidrogovej polície proti údajným obchodníkom s drogami vo favele Jacarezinho v Riu de Janeiro 6. mája 2021.
Foto: TASR/AP


UNHCHR podľa Colvilla zaznamenala "znepokojujúce" správy, že polícia nepodnikla kroky na zabezpečenie dôkazov na mieste zásahu. To môže byť podľa jeho slov prekážkou vo vyšetrovaní.

"Žiadame prokuratúru, aby uskutočnil nezávislé, dôkladné a nestranné vyšetrovanie tohto prípadu v súlade s medzinárodnými štandardmi," povedal. Takisto zdôraznil potrebu "rozsiahlejšej diskusie so zahrnutím všetkých strán" o súčasnom policajnom dohľade v chudobných štvrtiach - tzv. favelas.

Rio de Janeiro patrí k tým brazílskym štátom, kde je najvyššia zločinnosť, pričom mnohé oblasti sú tam pod kontrolou zločincov, z ktorých mnohí sú napojení na silné gangy obchodujúce s drogami.