Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN: Z oceliarní v Mariupole evakuovali ďalších 101 civilistov

Na snímke z videa, ktoré v nedeľu 1. mája 2022 poskytol pluk Azov Národnej gardy Ukrajiny, ľudia kráčajú cez ruiny v oceliarni Azovstaľ v Mariupole. Foto: TASR/AP

Úspešnú evakuáciu potvrdil v utorok v osobitnom vyhlásení aj Červený kríž, ktorý dodal, že niektorí z civilistov boli zranení.

Kyjev 3. mája (TASR) - Organizácia Spojených národov oznámila, že z oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré už dva mesiace obliehajú ruské sily, sa podarilo v utorok úspešne evakuovať 101 civilistov. Išlo o spoločnú operáciu OSN a Červeného kríža. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"S radosťou a s úľavou môžem potvrdiť, že z oceliarní Azovstaľ v Mariupole bolo evakuovaných 101 civilistov," uviedla vo vyhlásení koordinátorka OSN pre Ukrajinu Osnat Lubraniová. Dodala, že v skupine boli "ženy, muži, deti a staršie osoby".

Ku konvoju sa okrem 101 ľudí evakuovaných z Azovstaľu pridalo aj ďalších 58 osôb z mestečka Manhuš ležiaceho blízko Mariupola, priblížila Lubraniová podľa agentúry AP. Do Záporožia, kontrolovaného ukrajinskými silami, nakoniec dorazilo v utorok dovedna 127 civilistov. Niektorí z evakuovaných osôb sa totiž rozhodli, že nebudú pokračovať až sem.

Úspešnú evakuáciu potvrdil v utorok v osobitnom vyhlásení aj Červený kríž, ktorý dodal, že niektorí z civilistov boli zranení.

Na snímke člen Červeného kríža máva bielou zástavou pred oceliarňami Azovstaľ v Mariupole 1. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v utorok novinárom povedala, že v komplexe oceliarní sa stále nachádza niekoľko stoviek civilistov. "Na túto operáciu potrebujeme ešte pár dní," povedala.

Počas uplynulého víkendu evakuovali z Azovstaľu viac ako 100 civilistov. Vojaci a civilisti sa tam ukrývajú v spleti podzemných tunelov.

Jeden z veliteľov ukrajinského pluku Azov Sviatoslav Palamar pre AP potvrdil, že ruské sily sa pokúšajú vniknúť do Azovstaľu. Šéf mariupolskej poriadkovej polície Mychajlo Veršynin, ktorého citovala ukrajinská televízia, uviedol, že ruská armáda "začala útočiť na továreň (Azovstaľ) na niekoľkých miestach".

Ruský prezident Vladimir Putin pred necelými dvoma týždňami nariadil armáde, aby na oceliarne Azovstaľ neútočila, ale ich blokovala.