Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN:Guterres žiada koniec ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne

Generálny tajomník OSN António Guterres počúva počas tlačovej konferencie v Tokiu v pondelok 8. augusta 2022. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Generálny tajomník OSN António Guterres varoval vo štvrtok pred potenciálnou jadrovou katastrofou v súvislosti s pokračujúcim ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine.

New York 11. augusta (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres varoval vo štvrtok pred potenciálnou jadrovou katastrofou v súvislosti s pokračujúcim ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Som vážne znepokojený vývojom situácie v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne i v jej okolí," uviedol Guterres vo vyhlásení. "Apeloval som na všetkých zúčastnených, aby zachovali zdravý rozum a nepodnikali kroky, ktoré by mohli ohroziť fyzickú integritu, bezpečnosť či ochranu tejto jadrovej elektrárne - najväčšej svojho druhu v Európe," dodal generálny tajomník OSN.

"Žiaľ, miesto deeskalácie situácie za uplynulých niekoľko dní prišli správy o ďalších znepokojujúcich incidentoch, ktoré - v prípade, že budú pokračovať - môžu viesť ku katastrofe," upozornil ďalej Guterres.

Záporožská jadrová elektráreň v ukrajinskom meste Enerhodar bola od uplynulého víkendu niekoľkokrát ostreľovaná a bola čiastočne poškodená, pripomína DPA. Kritická infraštruktúra je zatiaľ nepoškodená. Z ostreľovania elektrárne sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina.

Na základe iniciatívy Ruska sa so situáciou v elektrárni bude vo štvrtok v New Yorku zaoberať Bezpečnostná rada OSN a pred jej členov predstúpi riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaello Grossi.