Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

OSN:V Burundi panuje podobná situácia, aká viedla ku genocíde v Rwande

Mesto Burundi, archívne foto Foto: TASR/AP

OSN však v Burundi nedisponuje žiadnou politickou ani mierotvornou prítomnosťou, čo jej sťažuje schopnosť reagovať na varovné znaky možnej genocídy.

Ženeva 10. novembra (TASR) - Politické násilie v Burundi by mohlo prerásť do etnického či regionálneho konfliktu, OSN je však tentoraz menej vybavená na riešenie situácie, než tomu bolo pred začiatkom genocídy v Rwande pred vyše 20 rokmi. Uvádza sa to v dnešnom varovaní Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

"Kĺže sa to, nanešťastie, veľmi strmým svahom," uviedol na tlačovej konferencii Scott Campbell, predstaviteľ OHCHR pre oblasť strednej a západnej Afriky, ktorého slová citovala agentúra Reuters.

Podľa neho je násilie v Burundi zatiaľ iba politického charakteru, avšak tamojší prezident Pierre Nkurunziza, ako aj predseda burundského senátu používajú rétoriku podobnú tej, aká zaznievala v Rwande pred vypuknutím genocídy.

OSN však v Burundi nedisponuje žiadnou politickou ani mierotvornou prítomnosťou, čo jej sťažuje schopnosť reagovať na varovné znaky možnej genocídy. Krajinu to vystavuje riziku masových zločinov proti ľudskosti a možného vypuknutia katastrofy.

"Bezpečnostná rada OSN sa rozhoduje, ako pohotovo reagovať v prípade, ak by bolo treba prikročiť k preventívnej vojenskej intervencii. Musíme sa ešte veľa naučiť o rizikách pasívneho prístupu a ústupu z takýchto konfliktov," uviedol Campbell.

Od apríla, keď sa Nkurunziza rozhodol po tretí raz uchádzať o post hlavy štátu, zahynulo v Burundi viac než 250 ľudí a 200.000 ďalších osôb utieklo do susedných štátov. Len v roku 2005 sa v krajine skončila 12-ročná občianska vojna.