Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN:Venezuela sa pri potláčaní odporu dopúšťa zločinov proti ľudskosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Experti uviedli, že odhalili, ako príslušníci spravodajských služieb vykonávajú príkazy prezidenta Nicolása Madura a ďalších osôb s cieľom umlčať opozíciu.

Ženeva 20. septembra (TASR) - Venezuelské spravodajské služby sa dopúšťajú zločinov proti ľudskosti v rámci plánu na potlačenie odporu, ktorý vytvoril prezident Nicolás Maduro a ďalší vysokopostavení predstavitelia vlády. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na utorkové vyjadrenie expertov OSN.

"Naše vyšetrovania a analýza potvrdzujú, že venezuelská vláda sa spolieha na spravodajské služby a ich agentov s cieľom potláčať odpor v krajine," povedala Marta Valinasová, šéfka misie OSN, ktorá uskutočnila vyšetrovanie vo Venezuele.

Valinasová upozornila, že úrady sa tým dopúšťajú "vážnych zločinov proti ľudskosti a porušovania ľudských práv vrátane mučenia a sexuálneho násilia".

Tím OSN mal za úlohu vyšetriť údajné porušenia ľudských práv vo Venezuele. Experti uviedli, že odhalili, ako príslušníci spravodajských služieb vykonávajú príkazy prezidenta Nicolása Madura a ďalších osôb s cieľom umlčať opozíciu.

Misia, ktorú vytvorila Rada OSN pre ľudské práva ešte v roku 2019, už pred dvoma rokmi vo svojej prvej správe upozornila, že sa Maduro a ministri jeho vlády údajne dopúšťajú zločinov proti ľudskosti. Situácia sa odvtedy nezlepšila, píše AFP s odvolaním sa na správy z misie.