Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Osobitná vyslankyňa OSN pricestovala na prvú návštevu Mjanmarska

Na archívnej snímke z 9. februára 2021 demonštranti s transparentmi pochodujú počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom Rangúne. Foto: TASR/AP

Mjanmarská armáda vo februári 2021 zosadila vtedajšiu faktickú líderku krajiny Su Ťij.

Rangún 16. augusta (TASR) - Nová osobitná vyslankyňa OSN pre Mjanmarsko Noleen Heyzerová v utorok začala svoju prvú oficiálnu návštevu tejto ázijskej krajiny. Stalo sa tak len deň po tom, čo tamojší súd vymeral zosadenej opozičnej líderke Aun Schan Su Ťij ďalších šesť rokov väzenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Heyzerová sa podľa vyhlásenia OSN bude zaoberať najmä "riešením zhoršujúcej sa situácie a ďalšími prioritnými oblasťami, ktoré spadajú pod jej mandát". Vo vyhlásení sa neuvádza, s ktorými mjanmanrskými predstaviteľmi sa vyslankyňa stretne alebo či sa bude snažiť navštíviť Su Ťij.

Začiatok Heyzerovej návštevy potvrdila aj mjanmarská vojenská junta, bližšie informácie však neposkytla.

Diplomatické snahy o vyriešenie krízy v Mjanmarsku, o ktoré sa usiluje OSN aj Združenie národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN), však podľa AFP zatiaľ nepriniesli veľký pokrok, keďže mjanmarskí generáli sa odmietajú zapojiť do spoločného dialógu.

Podľa malajzijského ministerstva zahraničných vecí generáli "už viackrát odmietli výzvy predstaviteľov ASEAN-u o konkrétny a inkluzívny dialóg".

Mjanmarská armáda vo februári 2021 zosadila vtedajšiu faktickú líderku krajiny Su Ťij. Po prevrate vypukli protesty, ktoré však armáda tvrdo potlačila. Junta podľa miestnej mimovládnej organizácie Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) odvtedy usmrtila už vyše 2100 ľudí a viac ako 12.000 osôb zadržala.