Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britský utopický socialista Robert Owen sa narodil pred 250 rokmi

Robert Owen - portrét. Foto: YouTube.com

Britský utopický socialista Robert Owen zomrel 17. novembra 1858 vo veku 87 rokov vo svojom rodnom meste Newtown.

Newtown/Bratislava 14. mája (TASR) – Ako podnikateľ a spoluvlastník viacerých výrobných podnikov sa pokúšal Robert Owen zlepšovať pracovné podmienky v anglických továrňach. Svojim robotníkom vytváral vhodné prostredie napríklad upravením dĺžky pracovného času, obmedzením ženskej a detskej práce, prístupom k vzdelaniu či založením prvej verejnej škôlky v Spojenom kráľovstve.

V piatok 14. mája uplynie 250 rokov od narodenia Roberta Owena, otca britského socializmu, ktorý sa však zaradil k predstaviteľom utopizmu.

Robert Owen sa narodil v anglickom meste Newtown 14. mája 1771 do rodiny hutníka a poštmajstra. Ako desaťročný začal pracovať v súkenníctve v Stamforde. Vo veku 19 rokov sa mu aj vďaka pôžičke podarilo založiť textilný podnik v Manchestri, v jednom z priemyselných centier Anglicka.

V roku 1799 sa oženil s Caroline Daleovou, dcérou úspešného podnikateľa, ktorý vlastnil textilnú firmu Chorlton Twist v dedine New Lanark. Začiatkom 19. storočia odkúpil Owen za 60.000 libier, spolu s ďalšími bohatými obchodnými partnermi, od svojho svokra komplex fabrík na spracovanie bavlny, pradiareň a farbiarne v tejto škótskej dedine.

Robert Owen sa popri podnikaní usiloval zlepšiť pracovné podmienky a život svojich robotníkov. Napríklad obmedzil zamestnávanie detí, ktoré mali menej ako desať rokov a pracovný čas na desať a pol hodiny. Založil školu, v ktorej sa na vtedajšiu dobu vyučovali neobvyklé predmety ako zemepis, tanec, umenie či hudba a v roku 1817 zriadil prvú materskú školu v Spojenom kráľovstve.

Hoci podnikanie prosperovalo a New Lanark sa stal stredobodom záujmu po celej Európe, s filantropiou k pracovníkom neboli spokojní Owenovi obchodní partneri. Obávali sa totiž zníženia ziskovosti ich investícii. Tento konflikt medzi maximalizáciou profitu a sociálnymi záujmami bol neustálym zdrojom napätia.

Roberta Owena pozvali do parlamentu, aby predstavil svoj názor na pracovné podmienky a zle nastavené zákony. Napriek úsiliu, ktoré vyvinul ostal sklamaný, pretože odpoveď parlamentu v podobe zákona z roku 1819 bol podľa reformátora žalostne nedostatočná.

Útechu nachádzal Owen v myšlienke vytvorenia nezávislých spoločenstiev ľudí – družstevných osád, ktoré by spolupracovali na takzvanom spoločnom dobre. V týchto utopických spoločenstvách by neexistovalo súkromné vlastníctvo a v samostatných hospodárskych celkoch by si ľudia zaisťovali tovar pre vlastnú spotrebu. Budovy v osadách boli navrhnuté pre približne 1200 ľudí, obyvatelia by mali spoločné kuchyne, jedálne, školy či knižnice.

V roku 1825 sa snažil uskutočniť svoju víziu v Amerike vytvorením komunity s názvom New Harmony (Nová Harmónia). Od nemeckého náboženského reformátora George Rappa odkúpil osadu v štáte Indiana, kde svoje plány realizoval. Avšak obyvatelia osady neboli schopní dobre hospodáriť, nedokázali vyrábať v takom množstve, aby si zabezpečili svoje potreby a navyše ich spolunažívanie sprevádzali neustále spory.

Robert Owen vnímal socializmus odlišne v porovnaní s neskoršími socialistickými hnutiami. Spoliehal sa skôr na filantropiu kapitalistickej triedy ako na to, že robotnícka vrstva by mala agitovať za lepšie podmienky. Aj tak však zvýšil povedomie o ideáli, v ktorom by spoločnosti spolupracovali a skončila by sa nerovnosť pochádzajúca zo súkromného vlastníctva.

Britský utopický socialista Robert Owen zomrel 17. novembra 1858 vo veku 87 rokov vo svojom rodnom meste Newtown. Na smrteľnej posteli povedal: “Môj život nebol zbytočný, dal som svetu dôležité pravdy, ktoré boli nedostatkom porozumenia ignorované. Predbehol som dobu.“