Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Osobnosti na Ukrajine vypísali odmenu za dolapenie Girkina

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Tento bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB je jedným z obžalovaných zo zostrelenia malajzijského lietadla MH17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014.

Kyjev 16. októbra (TASR) - Osobnosti verejného života na Ukrajine vypísali odmenu 30.000 dolárov za dolapenie Igora Girkina, známeho aj ako Strelkov. Ten - podľa neoverených správ - opäť odišiel bojovať na Ukrajinu, informovala v noci na nedeľu britská stanica BBC.

Tento bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB je jedným z obžalovaných zo zostrelenia malajzijského lietadla MH17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014.

V roku 2014 Girkin velil obsadeniu mesta Sloviansk proruskými silami. Potom bol nejaký čas "ministrom obrany" samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Neskôr sa ale zrejme Moskve znepáčil a bol povolaný späť do Ruska.

Na Ukrajine je Girkin/Strelkov obvinený z terorizmu, mučenia, úkladnej vraždy a porušenia zákonov vedenia vojny.

Keď sa správa o Girkinovom údajnom návrate na front na Ukrajine objavila v ukrajinských médiách, odeský aktivista Serhij Sternenko oznámil, že tomu, kto Girkina zatkne, zaplatí zo svojich úspor 10.000 dolárov.

K tejto iniciatíve sa neskôr pridali aj frontman hudobnej skupiny Antytila Taras Topoľa a spisovateľ Valerij Markus, ktorí pridali do fondu po ďalších 10.000 dolárov.

Suma sa môže ešte ďalej zvýšiť, keďže iniciatíva je otvorená pre nových darcov, dodala BBC.

Informácia o Girkinovom návrate pritom zatiaľ nie je potvrdená z hodnoverných zdrojov, podotkla BBC.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Girkin na sociálnych sieťach informoval o vývoji na bojiskách. V posledných mesiacoch však vo svojich statusoch aj kritizoval ruské vojenské a politické vedenie, pričom ostro.

Pred časom sa objavili informácie, že Girkin odišiel na juh Ukrajiny, kde ho zadržali.

Posledný príspevok na jeho kanáli na platforme Telegram je datovaný 10. októbrom. V sobotu sa na tomto kanáli objavil príspevok jeho manželky, v ktorom sľúbila, že jej muž sa svojim sledovateľom čoskoro ozve.