Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ľudí, ktorí do Nemecka priletia z krajín mimo EÚ, čaká karanténa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Doposiaľ sa podobné opatrenia týkali cestujúcich z takzvaných krízových štátov - Egypta, Južnej Kórey, Iránu, Talianska, Francúzska, Španielska a Spojených štátov.

Berlín 26. marca (TASR) – Nemecká vláda plánuje v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu zaviesť 14-dňovú karanténu pre pasažierov z krajín mimo Európskej únie, ktorí priletia na niektoré z medzinárodných letísk v Nemecku. Informovali o tom médiá skupiny Funke s tým, že kabinet má o tom rozhodnúť vo štvrtok.

Doposiaľ sa podobné opatrenia týkali cestujúcich z takzvaných krízových štátov - Egypta, Južnej Kórey, Iránu, Talianska, Francúzska, Španielska a Spojených štátov. Tí museli pri prílete vyplniť formulár a uviesť v ňom miesto svojho pobytu. Vzhľadom na celosvetové šírenie koronavírusu však takéto rozdelenie podľa jednotlivých štátov stráca svoje opodstatnenie. Helge Braun, vedúci úradu kancelárky Angely Merkelovej, preto podľa informácií médií skupiny Funke požiadal ministrov vnútra a zdravotníctva, aby do 48 hodín, teda do štvrtka, pripravili "jednotné pravidlá".

Spolková polícia v tejto súvislosti už ponúkla svoju pomoc. Ak by toto opatrenie vstúpilo do platnosti, jej príslušníci by na letiskách zbierali od cestujúcich vyplnené formuláre a informovali ich, že musia ísť do karantény. Či sa tieto opatrenia budú týkať aj osôb, ktoré sa do Nemecka dopravia vlakom alebo loďou, nie je známe.

Univerzita Johnsa Hopkinsa v stredu večer hlásila, že počet smrteľných obetí ochorenia COVID-19 sa v Nemecku zvýšil na 205 - za 24 hodín tak stúpol o takmer 50. Počet nakazených presiahol 37 000.