Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ostatky generála Moravca sa vrátia z USA do Česka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

František Moravec bol jednou z najvýznamnejších osobností československého zahraničného odboja počas druhej svetovej vojny.

Praha 7. apríla (TASR) - Ostatky československého brigádneho generála Františka Moravca budú v priebehu apríla prevezené zo Spojených štátov do Česka. Tento symbolický akt má byť súčasťou cesty ministerky obrany ČR Jany Černochovej do USA, informoval v stredu spravodajský webový portál iDNES.cz.

František Moravec, bývalý šéf československej spravodajskej služby pracujúci pre exilovú vládu prezidenta Edvarda Beneša v Londýne, je všeobecne považovaný za autora plánu na atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha z roku 1942.

Moravcova vnučka Aneta Moravcová-Gardová sa už skôr dohodla so zástupcami mesta Čáslav – jeho rodiska –, že bude podľa svojho priania pochovaný na tamojšom mestskom cintoríne. Prevoz ostatkov sa však oneskoril z dôvodu covidovej epidémie.

František Moravec bol jednou z najvýznamnejších osobností československého zahraničného odboja počas druhej svetovej vojny. Slúžil v Británii, kde sa stal vedúcim 2. oddelenia spravodajskej centrály v Londýne.

Tri roky po skončení vojny a návrate do vlasti odišiel do exilu v Západnom Nemecku. Odtiaľ ako vedúci jednej zo skupín bývalých československých dôstojníkov bojoval proti komunistickému režimu v Československu. Neskôr sa presťahoval do USA, kde pracoval ako poradca ministerstva obrany.

Zomrel v roku 1966 vo Washingtone ako 71-ročný. Po roku 1989 mu in memoriam udelili Rad Milana Rastislava Štefánika a povýšili ho do hodnosti armádneho generála.