Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Ostreľovanie Chersonskej oblasti si vyžiadalo obete i zranených

Na archívnej snímke mesto Cherson po ostreľovaní ruskej armády Foto: TASR/AP

Na samotnú oblastnú metropolu Cherson bolo vypálených 38 striel.

Cherson 6. júla (TASR) — Najmenej dvaja ľudia zahynuli a desať utrpelo zranenia pri stredajšom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny ruskými silami. Informovala o tom vo štvrtok agentúry DPA s odvolaním sa na ukrajinské zdroje.

Gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin na platforme Telegram vo štvrtok spresnil, že počas stredy zaznamenali dovedna 84 ruských delostreleckých útokov. Ich cieľmi boli aj oblasti obývané civilistami, dodal.

Na samotnú oblastnú metropolu Cherson bolo vypálených 38 striel. Mesto i rovnomenná oblasť pritom stále zápasia s dôsledkami rozsiahlych záplav po zničení Kachovskej priehrady, ku ktorému došlo začiatkom júna.

Podľa údajov generálneho štábu ukrajinskej armády sa hlavné útoky ruských jednotiek naďalej sústreďujú v smeroch na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marijinku. K náletom došlo aj v Sumskej a Charkovskej oblasti.

Pri Bachmute v Doneckej oblasti sa ukrajinským jednotkám podarilo ruské útoky úspešne odraziť. Ukrajinská armáda súčasne pokračovala vo svojej protiofenzíve južne a severne od Bachmutu, kde si upevňovala pozície.

V Záporožskej a Chersonskej oblasti sa ruské sily pokúšali zastaviť postup ukrajinských vojakov, uviedol ukrajinský generálny štáb. Terčom delostreleckých útokov sa stalo viac než 40 obcí. Ukrajinské sily si opätovne získané pozície udržali.

Agentúra DPA pripomína, že informácie z bojiska nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.